Rendeletekre hagyatkozna a kisebbségi kormány

Vágólapra másolva!
Ahol lehet, rendelettel kormányozna a kisebbségbe szorult kormány - írja a Világgazdaság. A lap szerint a kancellária és az igazságügyi tárca már vizsgálja, mely területeken lehetne elkerülni ily módon a parlamenti döntést.
Vágólapra másolva!

A kancellária és az igazságügyi tárca vizsgálja, melyik terület szabályozható kormányrendelettel, és melyik az, amelyikhez feltétlenül parlamenti döntés kell - írja a Világgazdaság.

A lap szerint szerdán már döntenek arról is, hogy a pénztártörvény hatályon kívül helyezését követően az egészségügyben mi oldható meg rendeleti úton. Várhatóan az Országos Egészségbiztosítási Pénztár decentralizációja is ezek közé tartozhat.

Kormányzati oldalon megoszlanak a vélemények arról, hogy a kisebbségi kormányzással ugrásszerűen megnő-e a majd rendeletek száma. A Világgazdaság szerint az egypárti, baloldali kormány által fontosnak tartott programok - munka, tudás, tulajdon - szinte mindegyikének keresztülvitele parlamenti döntést igényel. A lapnak nyilatkozó szocialista politikusok szerint nehéz lesz olyan területet találni, amihez nem kell törvényi felhatalmazás.

A lap szerint az MSZP-frakcióban felmerült az is - bár elvetették -, hogy ha amúgy is kevesebb lesz a parlament elé kerülő törvény, akkor elég lenne kéthetente ülésezni. A parlament július 9-10-ig tartó ülésszakát azonban nem fogják mneghosszabbítani, ősszel pedig kedd-szerdára tennék majd a plenáris napokat.