Tízszeres pénzzel fehérítenék ki a kampányt

Vágólapra másolva!
Megtízszereznék a jelenlegi költségkeretet, de ellenőrizhető számlával tennék átláthatóvá a pártok kampánykiadásait civil szervezetek. Elképzeléseik szerint 60 nap alatt kellene elkölteniük a pártoknak a 3,86 milliárd forintot, ennyire rövidítenék a kampányidőszakot.
Vágólapra másolva!

A pártok kampányainak tiszta és átlátható finanszírozásáért indított kampányt a Nézőpont Intézet, a Freedom House és a Transparency International - jelentették be a három szervezet vezetői szerdán Budapesten.

A három civil szervezet sajtótájékoztatón ismertette a kampányfinanszírozási rendszer megváltoztatására tett javaslatait. E szerint közös kampányszámlát hoznának létre, melyről ellenőrzött keretek között emelhetnék le a pártok a felhasználható összeget. A jelenlegi 386 millió forintos keretet tízszeresére növelnék, továbbá 60 naposra rövidítenék a kampányidőszakot és megerősítenék a kampánypénzek felhasználásának ellenőrzését.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet kutatásvezetője elmondta: a kampányfinanszírozás átalakítása már többször napirenden volt, de az Országgyűlés soha nem alkotott új törvényt. Emlékeztetett, hogy 2006-ban nem szavazták meg a törvénymódosító javaslatot, 2007-ben pedig egy ötpárti egyeztetés utolsó fordulójában bukott el a kezdeményezés.

A Freedom House igazgatóhelyettese, Molnár Bálint szerint nem hangulatkeltésről van szó, már csak azért sem, mert a társadalomnak már így is rossz véleménye van a pártokról, politikusokról. Szerinte a jelenlegi szabályozáson azért kell sürgősen változtatni, mert maga a törvény "generálja a korrupciót" azzal, hogy nagyon alacsony a törvényesen elkölthető kampánykeret. Az igazgatóhelyettes szerint a kampány célja, hogy bemutassa a finanszírozást övező anomáliákat és megoldást kínáljon a problémára.

Alexa Noémi, a Transparency International ügyvezető igazgatója szerint ezzel is nyomást szeretnének gyakorolni a politikusokra, hogy elérjék a kétharmados törvény módosítását. Mint mondta, az állampolgároknak sem szabad beletörődniük ebbe a helyzetbe.

A három szervezet közös nyilatkozatában úgy fogalmazott: becslések szerint a pártok 2006-ban csaknem 7,3 milliárd forintot fordítottak kampánycélokra. Szakértői vélemények szerint minden 10 forintból 9 átláthatatlanul, potenciálisan illegális úton kerül a pártokhoz - áll a közleményben.