Május 27-én újra leáll a BKV

Vágólapra másolva!
Május 27-én több napos BKV-sztrájk kezdődik - jelentette be Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője. A munkabeszüntetés csak részben érinti majd az érettségizőket: május 27-e az írásbelik utolsó napja, a szóbeli érettségik viszont csak mintegy tíz nappal ezután kezdődnek. Az [origo] információi szerint a metrók, valamint a villamosok egy része jár majd a sztrájk napjain, mert a metródolgozókon kívül volt olyan villamos szakszervezet is, amely nem csatlakozott a sztrájkhoz.
Vágólapra másolva!

Többnapos BKV-sztrájk kezdődik május 27-én, kedden - jelentette be Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője. A sztrájkot kedden 0 órától tartják meg azok a tagszervezetek, amelyek csatlakoztak a határozatlan idejű munkabeszüntetéshez - mondta a szóvivő. Hozzátette, a tervek szerint többnapos sztrájkot tartanak, befejezésének időpontját később közlik.

A BKV vezetősége és a cég szakszervezeteit képviselő sztrájkbizottság csütörtökön délután kettőkor tárgyalt egymással. A tárgyalásokon ismét nem történt előrehaladás, a kormány képviselője nem jelent meg - indokolta az [origo]-nak Szabó István, a számos BKV-szakszervezetet tömörítő VTDSZSZ elnökhelyettese, hogy miért döntöttek a sztrájk mellett a szakszervezetek. Azért választottuk a május végét, mert egy kis időt akartunk adni a döntéshozóknak a megegyezésre - tette hozzá. A szakszervezetek arra várnak, hogy a tárgyalópartnerek letesznek az asztalra egy javaslatot a BKV-val kapcsolatos közép- és hosszútávú terveikről. Szabó István szerint nem játszott szerepet az érettségik időpontja a sztrájk első napjának kitűzésében.

Villamos, metró lesz

A sztrájk alatti elégséges szolgáltatásról jövő héten kedden két órakor tárgyal majd a BKV vezetősége és a sztrájkbizottság. A sztrájkfelhívást nem írta alá a metróközlekedési dolgozók szakszervezete, és a villamosvezetőket képviselő szervezetek mindegyike sem írta alá - mondta Szabó az [origo]-nak. Ez azt jelenti, hogy a sztrájk idején is járnak majd valószínűleg a metrók, valamint azok a villamosok, amelyekhez tartozó szakszervezet nem csatlakozott a sztrájkhoz. Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője pedig úgy tudja: jelenleg a metrós és a HÉV-es dolgozók sztrájkja még kétséges, de ez - biztonsági okokból - nem jelenti, hogy ezek a tömegközlekedési eszközök járnak majd a munkabeszüntetés idején.

A BKV közleménye szerint három szakszervezet marad távol a sztrájktól: a Liga-Munkástanács Szövetség, a Fővárosi Közlekedési Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, valamint a Metró Közlekedési Dolgozók Szakszervezete. A társaság közleménye szerint a BKV vezetése "értelmetlen és felelőtlen lépésnek tartja a szakszervezetek öncélú döntését", de ettől függetlenül "továbbra is mindent megtesz a sztrájk elkerülése érdekében".

A sztrájkkal kapcsolatban Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes is közleményt adott ki. A BKV-dolgozókat arra kérte, hogy "ne büntessék tovább" a budapesti közlekedőket. A budapesti lakosság érdekében a BKV szakszervezeteit a "sztrájkfenyegetés felfüggesztésére", a cég valamennyi dolgozóját pedig arra kérte, hogy május 27-én is vegyék fel a munkát. Szabó István, a VTDSZSZ elnökhelyettese erre úgy reagált: Hagyó Miklósnak nem üzengetnie kellene, hanem konkrét anyagokat, javaslatokat bemutatni a tárgyalásokon, amelyeken április eleje óta nem jelent meg személyesen.

Patthelyzet volt

A szakszervezetek és a BKV közötti tárgyalások hetek óta nem vezettek megegyezésre, és a legutóbbi - április 18-ai - egynapos sztrájk sem hozott kézzelfogható eredményt: követeléseiket - a paraméterkönyv visszavonása, a BKV konszolidációja és a létszámleépítések leállítása - azóta sem teljesítették. A szakszervezetek azt ígérték: a csütörtöki tárgyalásokra kialakítják a sztrájk alatti elégséges szolgáltatásról szóló elképzelésüket.

A szakszervezetek két-három hétnél tovább semmiképp nem várnak a megegyezésre, ha továbbra is marad a patthelyzet, többnapos sztrájk lesz - hangoztatta korábban többször a sztrájkbizottság szóvivője. A sztrájkot illetően a szakszervezetek egységesnek tűntek, a metródolgozókat kivéve, akik már korábban bejelentették: nem támogatják egy májusi sztrájk ötletét.

Az érettségit majdnem elkerülik

Egy esetleges májusi sztrájk meglehetősen kényes azért is, mert megkezdődtek az érettségik, a tömegközlekedés leállása komolyan megnehezítené a diákok helyzetét. Május 27-én az írásbeli érettségik utolsó napja lesz: aznap a diákok művészeti tárgyakból, ének-zenéből és informatikából érettségiznek. Május 27-e után viszont június 5-éig nem tűztek ki érettségi időpontot. Az emelt szintű szóbelik legelső időpontja június 5-e, a középszintű szóbeli vizsgák pedig június 16-án kezdődnek.

Korábban Bartha Pál, a Fürst autóbusz-szakszervezet elnöke az [origo]-nak azt mondta: "Nem szeretnénk az érettségizőket akadályozni, nem fogja őket érinteni egy sztrájk, remélhetőleg".