Demonstrálókat állítottak elő

2008.05.09. 20:29

Hat embert állított elő a rendőrség pénteken Budapesten, mert be nem jelentett demonstrációt tartottak a Belvárosban. A  távirati iroda szerint a tüntetők az emberi jogok tibeti helyzetére akarták felhívni a figyelmet.

Unger Pál, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese elmondta: pénteken az ELTE jogi kara előtt hat magyar állampolgár előre be nem jelentett demonstrációt tartott. A rendőrök felszólították a tüntetőket, hagyják el a helyszínt, ám ők ennek nem tettek eleget. Ezért őket előállították az V. kerületi rendőrkapitányságra.

Az MTI úgy tudja, a hat ember demonstrációja kapcsolatban van azzal a tüntetéssorozattal, amit a csütörtöktől Magyarországon tárgyaló száztagú kínai delegáció érkezése elleni tiltakozásul tart több szervezet.

Hendrey Tibor, a Tibetet Segítő Társaság vezetője a távirati irodának még kedden elmondta: a kínai küldöttség magyarországi látogatásán tüntetéseket szerveznek szerdától szombatig. A demonstrációkkal az emberi jogok tibeti helyzetére szeretnék felhívni a figyelmet.

A száztagú kínai delegációt Csia Csing-lin (Jia Qinglin), a Kínai Népköztársaság Népi Politikai Tanácskozó Testülete (KNPTT) Országos Állandó Bizottságának elnöke vezeti. Az egykori pekingi polgármester találkozott Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel és Szili Katalin házelnökkel. Tárgyalt Medgyessy Péter volt kormányfővel is. A látogatáshoz kapcsolódóan kínai-magyar üzleti fórumot is szerveztek.