80,7 milliót megkap sikerdíjából Tocsik Márta

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Ítélőtábla jogerősen is lezárta a Tocsik Márta közel 12 éve húzódó, bruttó 804 millió forintos sikerdíja kapcsán kirobbant pert - írja a Népszabadság. Az ítélet szerint Tocsiknak nettó 562,5 millió forintot és annak 1996-tól számított kamatait kell visszafizetnie az ÁPV Rt.-nek.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében kimondta, hogy Tocsik Mártát bruttó 804 millió forintos sikerdíjából mindössze 80,7 millió illeti meg, és a felvett összegből nettó 562,5 millió forintot és annak kamatait vissza kell fizetnie - írja pénteki számában a Népszabadság, amely szerint ezzel lényegében lezárták a közel 12 éve húzódó jogvitát. A lap szerint noha Tocsik büntetőügye évekkel ezelőtt felmentéssel végződött, az általa felvett pénzről egészen mostanáig folytak perek.

A Legfőbb Ügyészség még 1996-ban indított pert az ÁPV Rt. és Tocsik ellen. A Legfelsőbb Bíróság akkor úgy döntött: jogszabályba nem, de jó erkölcsbe ütköznek a szerződések, ezért semmisek, és a Fővárosi Bíróságot az eljárás folytatására utasította, amely 801 millió forint - és az 1996 óta halmozódó kamatok - visszafizetésére kötelezte Tocsik Mártát. A Fővárosi Ítélőtábla azonban Tocsik fellebezése után úgy határozott: a korábbi sikerdíjból nettó 562,5 millió forintot és annak kamatát kell az ÁPV Rt. részére megfizetnie. Az ítélet szerint az elvégzett munkája után azonban bruttó 80,7 millió forint megilleti az ügyvédet.

Tocsik Mártának 1996-ban az ÁPV Rt.-vel kötött megbízási szerződések alapján fizették ki a 804 milliós sikerdíjat az önkormányzatok belterületi földjeivel kapcsolatos jogos követelések ügyében folytatott közvetítői tevékenységéért. A szerződéseket polgári perben támadta meg a Legfőbb Ügyészség.