MN: Pengeélen táncolnak az önkormányzatok

2008.05.09. 10:07

Az Állami Számvevőszék tanácsosa szerint pengeélen táncolnak a magyarországi önkrományzatok - írja a Magyar Nemzet, amely szerint jelenleg több mint 700 milliárd forintra rúg a szektor teljes hitelállománya.

Az önkormányzatok kétharmada pengeélen táncol - állítja a Magyar Nemzet pénteki számában Vígvári András, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tanácsosa, aki szerint az önkormányzatok hitelekkel és kötvények kibocsátásával harcolnak a működési források biztosításáért. A közgazdász szerint mára csaknem kétezer település sodródott a csőd szélére. Vígvári azonban úgy látja, az önkormányzatok hitelfelvételének és kötvénykibocsátásának túl nagy a kockázata, mivel a felvett kölcsönök jó részét nem fejlesztésre, hanem a mindennapi fenntartási kiadásokra fordítják, vagyis könnyen ördögi körbe kerülhetnek.

Az ÁSZ megállapítása szerint jelenleg több mint 700 milliárd forintra rúg a szektor teljes hitelállománya, s ebben nem szerepelnek a részben önkormányzati tulajdonú gazdasági szervezetek tartozásai. A probléma súlyosságát mutatja, hogy az idei évre a Pénzügyminisztérium az egész államháztartásra - az önkormányzatok nélkül - 1.087 milliárd forintnyi hiánnyal számolt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK