Pénzbüntetést kapnak a nem szavazó fideszesek

Vágólapra másolva!
Elszalasztotta az ellenzék az első alkalmat, amikor leszavazhatták volna a kisebbségi kormányt: két interpellációra adott választ is csak azért tudott elfogadni a kormánypárt, mert az ellenzéki képviselők nem jelentek meg az ülésen. Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója azt mondta: az igazolatlanul hiányzók akár 50 ezer forintos büntetésre is számíthatnak.
Vágólapra másolva!

Akár 50 ezer forintos büntetésre is számíthatnak azok a fideszes képviselők, akik kedden igazolatlanul voltak távol az országgyűlési szavazástól, így két interpellációra adott választ is el tudott fogadni a kisebbségben kormányzó MSZP - erről Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója számolt be kedden. Gusztos Péter az egyházfinanszírozásról kérdezte Veres János pénzügyminisztert, akinek válaszát nem fogadta el. Az Országgyűlés ugyanakkor - a 20 tagú SZDSZ frakció elutasítása mellett - 187 igen, 172 nem és egy tartózkodással támogatta a választ.

A szocialista kisebbségi kormány működése óta ez volt az első alkalom, hogy az SZDSZ nem támogatott egy miniszteri választ, és meglett volna az esély, hogy a parlament is leszavazza Veres János reakcióját, hiszen ha az összes ellenzéki képviselő nemmel szavaz, vagy tartózkodik, akkor megfordult volna az arány.

A másik kérdéses interpellációt a fideszes Nógrádi Zoltán tette fel Ujhelyi Istvánnak, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkárának, mert kifogásolta, hogy a jövőben harminc szocialista képviselő felügyeli mentorként az EU-s projektek megvalósítását. A választ a képviselő nem fogadta el, de az Országgyűlés - 19 SZDSZ-es nem szavazat mellett - 181 igen, 174 nem szavazattal és egy tartózkodással megszavazta a választ.

A fizetésük is bánhatja

Az Országgyűlés honlapjának adataiból kiderül, hogy Gusztos interpellációja esetében a 138 tagú Fidesz-frakcióból kilencen voltak távol: Császár Antal, Farkas Flórián, Fazekas Sándor, Gyimesi Endre, Kovács Zoltán, Matolcsy György, Molnár Oszkár, Schmidt Ferenc és Wittner Mária. Nógrádi interpellációjánál 12 fideszes hiányzott, az előbbiek mellett Balla György, Balogh József és Szalay Ferenc.

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója elmondta, hogy a májustól szigorított frakciószabályzat értelmében várhatóan 50 ezer forintos pénzbüntetésre számíthatnak azok, akik igazolatlanul maradtak távol a szavazástól. Emellett a frakció nem fogja igazolni a távolmaradást az Országgyűlés felé, így ha az adott képviselő a hónapban a szavazások több mint egyharmadáról igazolatlanul hiányzik, akkor arányosan levonnak a fizetéséből is - tette hozzá a frakcióigazgató, aki egyelőre nem tudta megmondani, hogy a mostani távolmaradók közül hány képviselőt érintenek a szankciók.

Két MDF-es igennel voksolt

A kisebbségi kormányzás óta szigorúbban vett frakciószabályzat miatt a múlt héten szabtak ki először pénzbüntetést: 20 ezer forintot kellett befizetniük azoknak, akik a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényjavaslat részletes vitára bocsátásáról szóló szavazásnál igazoltatlanul voltak távol - tette hozzá.

A Fidesszel frakciószövetségben lévő KDNP-ből Gusztos Péter interpellációja esetében volt hiányzás: hárman nem szavaztak, Harrach Péter azért, mert ő vezette az ülést, Rétvári Bence és Molnár Béla pedig az adatok szerint jelen volt, de nem nyomott gombot. Latorcai János igazoltan volt távol. Halász Zsuzsa, a KDNP szóvivője azt mondta: a frakcióülésen meghallgatják majd a két képviselőt és ennek alapján döntenek a szankciókról. A 11 tagú MDF-frakcióból Nógrádi interpellációja esetében négyen, Gusztos interpellációjakor pedig öten nem szavaztak, és ez utóbbinál két képviselő, Herényi Károly és Boross Péter igennel voksolt.

Az MSZP-ből Gusztos interpellációja idején hatan, Nógrádi interpellációjánál pedig 10-en hiányoztak, köztük a frakció két tartósan beteg tagja, Horn Gyula és Toller László, valamint a szintén betegeskedő Csákabonyi Balázs és Szántó János.