Az SZDSZ-en múlhat a kormányátalakítás sikere

Vágólapra másolva!
Az MSZP-nek 6-8 ellenzéki szavaztra lenne szüksége ahhoz, hogy az Országgyűlésben el tudja fogadtatni a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény, és Gyurcsány Ferenc elképzelései szerint működhessen a kisebbségi kormány. A miniszterelnök kedd reggel az SZDSZ-t győzködte, hogy támogassa a javaslatot.
Vágólapra másolva!

Az új kormány struktúrát meghatározó, a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényről szavaz kedden dél körül az Országgyűlés. A törvénymódosítással érne véget az a kormányátalakítás, amelyet április 28-án, két nappal az SZDSZ-es miniszterek és államtitkárok távozása előtt jelentett be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

Az új struktúrában a létrejön egy fejlesztési csúcsminisztérium (hivatalos nevén Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium), amelynek élén az eddigi önkormányzati és területfejlesztési miniszter, Bajnai Gordon áll. A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium néven tovább létező gazdasági tárca munkája az infrastruktúra kérdéseire korlátozódik, illetve önállósodik az Önkormányzati Minisztérium.

A törvény módosítása lesz az első, igazán komoly próbája a szocialisták kisebbségi kormányzásának. A javaslat elfogadásához az MSZP-nek (a jelenlévők számától függően) 6-8 ellenzéki képviselő támogatásra is szüksége van. A kormányfő elsősorban az SZDSZ támogatását szeretné megnyerni, ezért kedd reggel részt vett a szabad demokraták frakcióülésén. Az ülés után Gyurcsány újságíróknak csak annyit mondott: az SZDSZ dönteni fog, hogy miként, majd látni fogják a parlamenti ülésen.

A Magyar Nemzet és a Népszabadság egybehangzó információi szerint az SZDSZ megosztott a kérdésben, hogy támogassák-e a kormányzati szerkezet átalakítását. Molnár Lajos volt egészségügyi miniszter például kijelentette, hogy nem szavazza meg a törvénymódosítást, míg Horn Gábor volt államtitkár szerint "érdemes meghallgatni" Gyurcsány érveit.

Ha a parlament nem szavazza meg a törvényt, a minisztériumok a jelenlegi rendszerben működnek tovább, hiszen az új miniszterek - egy kivételével - a régi rendszerhez igazodva tették le az esküjüket múlt héten. Egy esetleges leszavazás esetén Gyurcsánynak lehetősége van rá, hogy egyes feladatokat átcsoportosítson a tárcák közt, de nem léphetne hivatalba Gyenesei István, kijelölt önkormányzati miniszter, hiszen az ő tárcája még nem létezik.