Jogosulatlanul használt doktori címet Salgótarján fideszes alpolgármestere, akit emiatt 15 ezer forintra bírságolt a rendőrség. Fenyvesi Gábornak nincs államilag elismert felsőfokú végzettsége.

Jogosulatlan címhasználat miatt 15 ezer forintos szabálysértési bírságot rótt ki Salgótarján fideszes alpolgármesterére a városi rendőrkapitányság - közölte a rendőrség. Fenyvesi Gábor doktori címet használt jogtalanul, de a bíróság megszüntette az ellene folytatott eljárást, az iratokat pedig megküldte a rendőrségnek szabálysértési eljárás lefolytatására.

Salgótarján fideszes alpolgármestere ügyében tavaly májusban rendelt el nyomozást a rendőrség, mert úgy használt doktori címet, hogy nincs felsőfokú végzettsége. A politikus ellen öt rendbeli közokirat-hamisítás bűntette és négy rendbeli magánokirat-hamisítás vétsége miatt emelt vádat az ügyészség januárban, a bíróság azonban tárgyalás nélkül megszüntette a büntetőeljárást február végén.

A bíróság kimondta, hogy a doktori cím nem része a névnek, így az alpolgármester nem követett el bűncselekményt. Kitért arra is, hogy Fenyvesi Gábor ügyében legfeljebb jogosulatlan címhasználat szabálysértésről lehet szó, ennek megvizsgálására a rendőrségnek van hatásköre, ezért a jogerős döntés megszületése után a bíróság a rendőrségnek küldte meg az iratokat.

A bíróság 19 oldalas indoklása szerint "a bíróság csakis a vád tárgyává tett magatartások értékelését végezte el, s kizárólag büntetőjogi szempontból. A jelentős közérdeklődést kiváltó eset előzményeivel, politológiai, erkölcsi megítélésével, tanulságaival nem foglalkozott."

Fenyvesi Gábort többször is lemondásra szólították fel az ellenzéki képviselők a doktor-ügy tavaly márciusi kirobbanása óta, ám a politikus, aki egy diplomát nem adó miskolci magánegyetemet végzett el, alpolgármester maradt. Az a kérdés pedig ügye lezárultával is megválaszolatlan, hogy taníthatott-e felsőfokú végzettség nélkül egy salgótarjáni alapítványi középiskolában, és érvényesek-e az általa ott aláírt dokumentumok, egyebek között vizsgalapok.