Plakátokon üzennek a sztrájkoló BKV-sok

Vágólapra másolva!
A fővárost hibáztatják és az utasoktól kérnek támogatást csütörtökön hajnalban a buszokra kihelyezett plakátjaikon a sztrájkot tervező BKV-szakszervezetek. A vállalat vezetése és a munkabeszüntetést tervező sztrájkbizottság folytatja az egyeztetést, de az érdekképviselet nem sok esélyt lát arra, hogy követeléseiket teljesítsék, ezért valószínűleg nem marad el a május 27-től tervezett többnapos sztrájk.
Vágólapra másolva!

A buszokon és végállomásokon elhelyezett plakátokon kér támogatást az utasoktól a munkabeszüntetést bejelentő BKV-szakszervezeteket képviselő sztrájkbizottság. A csütörtök hajnalban megjelent plakátokon a fővárost hibáztatják a cég rossz anyagi helyzetérét.

Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője az MTI-nek elmondta: minden, a napi forgalomban részvevő autóbuszon, valamint több végállomáson is elhelyeznek plakátokat. "Tényszerűen akarjuk tájékoztatni az utasokat, hogy nem a szakszervezetek hibája a cég elkeserítő anyagi helyzete, a főváros az, aki egyetlen fillért sem ad a BKV működéséhez" - magyarázta a szóvivő. Az utasok a BKV működési költségének negyven százalékát fizetik, a többit állami hozzájárulásból fedezik - tette hozzá.

A plakátokon egyebek mellett ez olvasható: "Tudta-e Ön, hogy a BKV Zrt., azért veszteséges, mert a Főváros nem fizeti ki az általa megrendelt szolgáltatást? Tudta-e Ön, hogy olyan járműveken utazik, melyek pénz és alkatrészhiány miatt nem minden esetben felelnek meg a BKV Zrt. belső szabályzatában előírtaknak?"

A BKV vezetősége szintén hirdetést jelentetett meg a Metro című ingyenes napilapban. Ebben újra a tervezett május 27-ei sztrájk következményeire hívja fel az utasok figyelmét, és arra kéri őket, hogy egy e-mail címre küldjék meg véleményüket a tervezett munkabeszüntetésről.

Közben csütörtökön folytatódik az egyeztetés a BKV vezetősége és a sztrájkbizottság tagjai között a szakszervezeti követelésekről. Eredetileg péntekre jelentették be a felek, hogy újra tárgyalóasztalhoz ülnek, de az egyeztetést egy nappal előrehozták. A legutóbbi, keddi tárgyaláson nem sikerült megegyezniük, így a szakszervezetek továbbra is tartják bejelentésüket, amely szerint május 27-én többnapos munkabeszüntetés kezdődhet.

A BKV Zrt. továbbra is bízik a megegyezésben, de a szakszervezetek szerint erre egyre kevesebb a remény. A társaság vezetése már korábban elállt volna a tervezett létszámleépítéstől, de amíg a csoportos elbocsátás szerepel az idei üzleti tervben, az érdekképviseletek nem fogadják el a menedzsment ígéretét. A szakszervezetek követelik továbbá a vállalat anyagi körülményeinek rendezését, a munkakörülmények javítását, a lepusztult géppark cseréjét, és a cég felaprózásának, a telephelyek eladásának leállítását.