Elvonul a vihar az ország területéről

Vágólapra másolva!
Elvonulóban van a vihar Magyarország területéről, kedden az esti órákban előreláthatóan már csak Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében lesz érvényben a legintenzívebb vihart előrejelző vörös jelzés. Egy Csongrádhoz közeli településen korábban tornádó alakult ki.
Vágólapra másolva!

A nap végén kevésbé heves esőzések várhatók még Heves, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében..

Az elmúlt 24 órában a legtöbb csapadék a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Pátyodon (42,5 mm), a Bács-Kiskun megyei Soltvadkerten (36,5 mm) és a baranyai Sellyén (32 mm) esett a jelenlegi adatok alapján. A Bács-Kiskun megyei Gátér községben tornádó kíséretében 2-3 centiméteres jég hullott.

Délután az egész országra kiterjesztette a narancs fokozatú riasztást a heves zivatarok miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Már korábban bejelentették, hogy várhatóan piros riasztásra is szükség lesz, mert 90 km/óra feletti szélre, felhőszakadásra, két centiméter átmérő feletti jégdarabok esésére lehet számítani az ország déli, középső és keleti részében.

Délután fél négykor el is rendelték a piros riasztást Közép-Magyarországon, Dél-Alföldön és Észak-Alföldön - mondta az [origo]-nak Csonka Tamás, az OMSZ munkatársa. Az intenzív viharzóna délnyugatról északkeletre vonul. Csonka szerint az remélhető, hogy az északnyugati térséget elkerüli a vihar, és a fővárosban sem lesz nagyon erős a zivatar.

Az OMSZ több helyről kapott már bejelentést több centiméteres jégdarabokról. Csongrádtól északra, a Gátér nevű Bács-Kiskun megyei településen pedig tornádó alakult ki.

Az OMSZ arra kérte a lakosságot, hogy ne tartózkodjanak szabad területen, kerüljék az öregebb fákat, gyengébb szerkezetű épületeket, építkezéseket. Érdemes a járművekkel is biztonságos helyen parkolni. Az utakon hirtelen, nagy erejű széllökésekkel, oldalszéllel, rossz látási viszonyokkal és csúszós útszakaszokkal is számolni kell, ezért óvatosabban kell vezetni is - figyelmezetetett az OMSZ.

Szerdán délelőtt naposabb lesz az idő, de délután újra heves esőzésekre lehet számítani az ország középső és déli felében, ám ezek korántsem lesznek olyan intenzívek, mint a keddi nap folyamán.