Monacóban várja sorsát a legnagyobb adós

2008.05.22. 11:12

Többek közt profi kerékpáros csapatot vezetett Varjas István, az APEH listája alapján a legnagyobb adóhátralékot felhalmozott magánszemély. Varjas az adóhatóság szerint öszesen 700 millió forinttal tartozik. Bár sikerült elérnünk telefonon, nem kívánt nyilatkozni, mindössze annyit mondott, tévedésről van szó.

Monacóban sikerült elérnie az [origo]-nak Varjas Istvánt, aki az APEH nemrégiben frissített listája szerint a legnagyobb adótartozást felhalmozott magánszemély Magyarországon. A hajdani országúti kerékpárversenyző az adóhatóság szerint 364 millió adóval és 328 millió bírsággal tartozik az államnak.

"Fogalmuk sincs, milyen kárt okoztak" - mondta az [origo]-nak Varjas, aki szerint meghurcolták a nevét és alaptalanul állapítottak meg nála ilyen jelentős adóhiányt. Ezután visszautasította megkeresésünket, nem kívánt nyilatkozni, de megjegyezte, ügye még nem lefutott.

Információink szerint az adóhivatal 2006-ban indított Varjas ellen vizsgálatot, ami a 2001-2005 közötti időszakra terjedt ki. Az APEH úgy találta, Varjasnak a költései alapján a bevallottnál jóval nagyobb jövedelemmel kellett rendelkeznie, és ez alapján becsülte meg az adóhiányt. Úgy tudjuk, Varjas nemzetközi kereskedelemmel foglalkozik és benyújtott számlakivonatokat az APEH-nek, hogy igazát bizonyítsa.

Az [origo] megkeresésére az APEH - az adótitokra vonatkozó rendelkezésekre hivatkozva - nem nyilatkozott a konkrét ügyről. Általánosságban azonban közölték, a törvény szerint valóban becsléssel állapítják meg az adóalapot, ha az adózó jövedelme nincs arányban a vagyongyarapodásával vagy az életvitelére fordított kiadásokkal. A banki kivonatokkal kapcsolatban azt közölték, a hatóság "az eset összes körülményeit megvizsgálva" mérlegeli azok hitelességét és tartalmát. Az APEH közlése szerint a toplistára csak azok az adózók kerülnek fel, akik ellen már jogerőre emelkedett a fizetési kötelezettséget megállapító határozat.

Varjas István neve nem az adóslista kapcsán merült fel először a sajtóban. Tavaly nyáron sportkörökben nagy port vert fel, amikor bejelentette, megszűnik az általa vezetett profi kerékpáros csapat, a Team Cornix. Varjas hivatalosan azzal indokolta a csapat megszüntetését, hogy a szövetség nem az ő versenyzőjüket, az aktuális magyar bajnokot, Szeghalmi Bálintot nevezte a világbajnokságra, hanem Bodrogi Lászlót, a Crédit Agricole versenyzőjét.

A Cornix ezzel hatalmas szponzori pénztől esett el - állította akkor Varjas - és elbukta a lehetőséget, hogy egy szinttel feljebb lépjen, és 2008-ban elinduljon a Giro d'Italia körversenyen. A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke, Krizsanics János azonban akkor azt mondta, a világbajnoki indulás csak indok volt. Szerinte a Cornix komoly anyagi gondokkal küzdött. Ezt akkor Varjas tagadta, és az [origo]-nak egyik, névtelenséget kérő versenyzője is azt mondta, mindig időben kaptak fizetést, sőt, a megszűnéskor is kifizették az egész éves járandóságukat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK