Nem érdekli a parlamenti többség véleménye az MSZP-t

Vágólapra másolva!
Elképzelhető, hogy nem tárgyalja hétfőn az Országgyűlés azt a javaslatot, amely elítélné Kínát a tibeti jogsértések miatt. A javaslatot támogatja a Fidesz, az MDF és az SZDSZ is, az MSZP viszont nem. Bár a három pártnak többsége van, a szocialisták ellenállása miatt mégsem vették napirendre a javaslatot. A kormányfő a földrengésre hivatkozik.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök arra kéri az Országgyűlés MSZP-s elnökét, illetve a parlamenti pártok frakcióvezetőit, hogy a jelenlegi helyzetben ne folytassák le a vitát a Tibetről szóló parlamenti határozati javaslatról - közölte csütörtökön Daróczi Dávid kormányszóvivő. A miniszterelnök szerint előbb azzal a problémával kell foglalkozni, hogy a földrengés miatt Kínában fél magyarországnyi ember van fedél nélkül.

Az SZDSZ, a Fidesz, a KDNP és az MDF hétfőn vette napirendre a parlamentben a Tibetről szóló országgyűlési határozati javaslatot, amely szerint az Országgyűlés felszólítja Kínát, hogy tartsa tiszteletben az emberi jogokat és vessen véget az erőszaknak. Valamint felszólítja a magyar kormányt, hogy támogassa Peking és a Dalai láma között a tárgyalások megkezdését Tibet autonómiájáról.

A javaslat általános vitája már le is zajlott a parlamentben, normál esetben jövő héten kezdenék a részletes vitát. Mandur László, az Országgyűlés MSZP-s alelnöke a házbizottság csütörtöki ülése után azonban azt mondta: a részletes vitát nem vették a jövő hét napirendjére. Ennek oka, hogy frakciók nem tudtak megállapodni a hétfői napirendben, a javaslat napirendre vételéhez ugyanis kellett volna az MSZP támogatása is.

Mivel a szocialisták ehhez nem járultak hozzá, a házbizottság vezetője - jelen esetben Mandur László - elnöki napirendet terjesztett elő, ebben pedig nem szerepel a Tibettel fogalkozó javaslat. Annak ellenére, hogy a javaslat napirendre vételét kérő négy párt képviselői többségben vannak az Országgyűlésben. Az elnök azonban nyitva hagyta a lehetőséget: hétfőn bármelyik frakció kezdeményezheti a javaslat napirendre vételét. Ezt az Országgyűlés feles többséggel hagyhatja jóvá. Erre pedig akkor van esély, ha az MSZP kivételével valamennyi frakció támogatja.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke - aki hamarosan Kínába utazik - hétfőn a határozati javaslat kapcsán azt mondta, a diplomáciában nem szokásos kapcsolatrontó intézkedéseket hozni magas szintű látogatás előtt, főleg a több ezer ember munkáját lezáró kínai magyar évad záróeseménye előtt.