Két napig sztrájkol a BKV

2008.05.23. 19:36

Kétnapos munkabeszüntetést tartanak a BKV szakszervezetei május 29-én, jövő csütörtökön nulla órától, miután a pénteki tárgyaláson sem sikerült megegyezniük a cég vezetőségével - jelentette be Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője.

A munkabeszüntetés megtartásának oka, hogy a munkáltató nem tudta elfogadni a szakszervezetek azon követelését, hogy az ez év végén lejáró kollektív szerződést tárgyalás nélkül 2009-ig hosszabbítsák meg.

A tárgyalások eredményeként 11 pontból álló megállapodás állt össze estére, amelyből a BKV vezetés ezt az egy, a szakszervezet számára fontos pontot nem fogadta el.

Nemes Gábor szerint elméleti esély még van a sztrájk elkerülésére; hogy a jövő héten újabb tárgyalásokon sikerüljön elfogadtatni követeléseiket, május 27-ről május 29-30-ra tették át a tervezett sztrájk időpontját. Mint mondta, az érdekképviseletek engedtek volna a paraméterkönyv visszavonására vonatkozó követelésből annak érdekében, hogy a kollektív szerződés meghosszabbítását elérjék - ez esetben szintén engedtek, hiszen eredetileg 2012-ig akarták meghosszabbíttatni, nem 2009-ig - de a munkáltató ezt nem tudta elfogadni, pedig - Nemes Gábor szavai szerint - erre a pénteki tárgyalás alatt egyszer ígéretet tett.

A jövő csütörtökön 0 órától pénteken 24 óráig, vagyis két teljes napig tartó munkabeszüntetésben nem vesznek részt a "vaskerekű" ágazat (villamos, metró, HÉV) dolgozói, így a leginkább a buszforgalom beszüntetésére lehet számítani.

Kiricsi Karola, a BKV szóvivője elmondta: a megegyezés érdekében jövő hétfőn folytatódik az egyeztetés az érdekképviseletekkel.

A tárgyalások sikertelensége kisebb meglepetést okozott, mivel korábban a szakszervezetek kérésére és a kérésüknek megfelelő tartalommal Hagyó Miklós és Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes írásban is újra megerősítették BKV rövid-, közép- és hosszú távú finanszírozási koncepciójának kidolgozására tett garanciavállalást.

A tárgyalások reggel kezdődtek. A menedzsment és a sztrájkbizottság álláspontja annyira közeledett az elmúlt napokban, hogy a Népszava pénteki számában már tényként kezelte a megegyezést, mint írta: több forrásból származó értesüléseik szerint már eldőlt, hogy nem lesz BKV-sztrájk.

Az idei első sztrájk alkalmával, április 7-én délelőtt megbénult Budapest közlekedése; a félnapos munkabeszüntetés nagy zsúfoltságot okozott az utakon. Április 18-án, az egésznapos sztrájk idején viszont az átlagosnál kevesebben ültek autóba, ezért a forgalom a megszokottnál gyérebb volt.

Az utóbbi sztrájk ideje alatt több incidens történt: megfenyegettek két biztonsági őrt a 3-es metró Pöttyös utcai megállójánál, és valamilyen robbanószerkezetet, feltehetően Molotov-koktélt dobtak egy kocsiszínre. A BKV Fehérvári úti villamosremízére pedig légfegyverből származó acélgolyókat lőttek ki.

A munkabeszüntetések miatt több budapesti iskolában elmaradt a tanítás, a kórházakba viszont minden dolgozó időben beért, az ügyeletek átadás-átvételében sem volt fennakadás.

KAPCSOLÓDÓ CIKK