Vágólapra másolva!
A harmadfokon eljáró Legfelsőbb Bíróság is jóváhagyta Bácskai János volt dandártábornok, a maffiaellenes központ egykori vezetőjének büntetését. A bróker-ügyben Kulcsár Attilát fedező főrendőrt felfüggesztett börtönbüntetésre és lefokozásra ítélték. Ez utóbbi büntetést már végre is hajtották: a köztársasági elnök áprilisban határozott a rang megvonásáról.
Vágólapra másolva!

Felfüggesztett szabadságvesztésre és lefokozásra ítélte a Legfelsőbb Bíróság (LB) Bácskai János dandártábornokot, a maffiaellenes központ egykori vezetőjét az úgynevezett Kulcsár-ügy kapcsán. A bíróság harmadfokú eljárásban jogerőre emelte az ügyben másodfokon kiszabott büntetést. Bácskai ellen a katonai ügyészség emelt vádat hivatalos személyként elkövetett bűnpártolás és gondatlanságból elkövetett államtitoksértés miatt.

A vád szerint Bácskai 2003 júniusában - a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ helyettes államtitkári rangban lévő vezetőjeként Kulcsár Attila, a K&H Equities befektetési tanácsadó üzletág vezetőjének kérésére közbenjárt azért, hogy a bróker pénzügyi visszaéléseit ne fedezzék fel a hatóságok. Bácskai János rendőri vezetőket próbált félrevezetni, pedig tudta, hogy Kulcsár bűncselekményeket követett el.

A Fővárosi Bíróság már 2004 februárjában kimondta Bácskai bűnösségét és a lefokozást, ám ezt a döntést a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte, és új eljárásra utasított. A megismételt eljárásban a Csongrád Megyei Bíróság marasztalta el a tábornokot. Egy évvel ezelőtt, 2007 májusában a Fővárosi Ítélőtábla - immár második másodfokú döntésében - kimondta a tábornok bűnösségét, de nem bűnpártolásnak, hanem hivatali visszaélésnek minősítette a tevékenységét. Az államtitoksértési ügyben viszont felmentette a tábornokot.

Az ügy fellebbezések miatt került harmadfokon a LB-re, ahol a gondatlan államtitoksértés miatt is kimondták Bácskai bűnösségét, de a korábban kiszabott büntetéseken nem változtattak. A köztársasági elnök még áprilisban meghozta határozatát Bácskai János nyugállományú dandártábornok ez év január 22-i hatállyal történő lefokozásáról.

A Kulcsár Attila és társai ellen milliárdos sikkasztás és más bűncselekmények vádjával indult per jelenleg első fokon zajlik a Fővárosi Bíróságon. Kulcsárt leszámítva a vádlottak javarészt tagadják bűnösségüket, csakúgy mint a másik, a Fővárosi Bíróság előtt folyamatban lévő elsőfokú büntetőperben - szintén Kulcsárhoz köthetően megvádolt - Kodela László, aki 2003-ig a Miniszterelnöki Hivatal helyettes államtitkára, majd a közlönykiadó elnök-vezérigazgatója volt. Kodela a vád szerint ötmillió forintot vett át Kulcsár Attilától, cserébe pedig azt ígérte, hogy elintézi, ne induljon nyomozás a brókerügyben.