Hospodárské Noviny: Orbán beszéde megijesztette a magyarokat

Vágólapra másolva!
Az őszödi beszéd kiszivárgása után kirobbant botrányhoz hasonlóval kell szembenéznie Orbán Viktornak a zártkörű beszélgetésről kikerült beszéde kapcsán - írta a prágai Hospodárské Noviny című lap elemzésében. A Fidesz elnöke a színművészeti egyetemen állítólag a nagyberuházások leállításáról, a nyugdíjak befagyasztásáról, két évig tartó megszorításokról beszélt.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktornak, a magyarországi ellenzék vezérének olyan botránnyal kell szembenéznie, amely hasonló ahhoz, amely két éve Gyurcsány Ferenc kormányfőt érte - írja "Orbán Viktor megijesztette a magyarokat" című tudósításában a cseh Hospodárské Noviny. A lap szerint Orbán Viktor, a Fidesz elnöke április 30-án zárt körben elmondott beszédének kiszivárgása Gyurcsány őszödi beszédéhez hasonlítható.

Gyurcsány két éve az MSZP vezetésének zártkörű ülésén beismerte, hogy a választás előtt hazudott a választóknak - Orbán most azt magyarázza, mi vár a választókra a Fidesz választási győzelme esetén - írja a mértékadó prágai lap, amely ismerteti Orbán kijelentéseit, és hozzáteszi: Gyurcsány és a szocialisták már a hét végén ellentámadásba mentek át, mondván, kibújt a szög a zsákból.

Múlt héten kerültek nyilvánosságra - az Index és Hírszerző beszámolói nyomán - állítólagos részletek arról az április 30-i, színművészeti egyetemen tartott nem nyilvános fórumról, amelynek Orbán Viktor volt a vendége. Orbán a nagyberuházások átmeneti leállításáról beszélt. A Hírszerző szerint azt is mondta: ha kormányra kerülnek, az első két évben megszorításokat terveznek, például befagyasztanák a nyugdíjakat, de utána tízéves programot hajtanának végre, a középrétegekre, az aktívakra támaszkodva.

A Hospodárské Noviny szerint a legutóbbi fejlemények felerősítették a magyar politika "groteszk jellegét". A magyar helyzet azért groteszk - írja a cikk szerzője -, mert a kisebbségi kormány bízik abban, hogy a jövő évi költségvetés jóváhagyását is túléli, az eddigi koalíciós szabad demokraták egyre inkább ellenzékiként mutatkoznak, a jobboldali ellenzék pedig szeretné jelentősen csökkenteni az adókat, de ellenzi a szociális kiadások csökkentését. Orbán kijelentését a nyugdíjak befagyasztásáról "kísérleti léggömbnek" lehet tekinteni - olvasható a cseh elemzésben.

Mindez azt jelzi, hogy a következő választások előtt - legyen az előre hozott választás egy év múlva tavasszal vagy rendes választás 2010-ben - újra fel fognak pörögni az ígéretek, és a politikai pártok igyekezni fognak megnyerni a választók rokonszenvét. Mégpedig pontosan úgy, ahogy azt két éve saját szocialista pártja vezetése előtt elmondott beszédében Gyurcsány beismerte - jegyzi meg a cseh üzleti és vállalkozói körökhöz közel álló Hospodárské Noviny.