Főbíró nélkül bírják, ombudsman nélkül morgolódnak a hivatalok

Vágólapra másolva!
A hivatal mindennapi működésében nem okoz zavart, hogy júniustól őszig biztosan nem lesz vezetője a Legfelsőbb Bíróságnak és az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnak (OIT). A feladatokat átmenetileg a helyettesek veszik át, akik jogköreiket teljes hatáskörrel gyakorolhatják. Problémát jelent viszont, hogy már fél éve nincs és még 3 hónapig nem is lesz adatvédelmi biztos. A posztot ellátó Szabó Máténak, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának fő a feje, mivel ilyen sokáig még senkinek sem kellett két posztot betöltenie, és ez jelentős ügyhátralékot okoz.
Vágólapra másolva!

Lomnici Zoltán június 24-én távozik a Legfelsőbb Bíróság (LB) és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) éléről. Sólyom László köztársasági elnök Baka Andrást jelölte a főbírói posztra, de hétfőn a képviselők többsége leszavazta. Sólyom a sikertelen szavazás után úgy nyilatkozott, hogy ősszel állít új jelöltet.

Addig a poszt biztosan betöltetlen marad, de a szervezet működésében ez nem okoz zavart. Június végétől az eddigi helyettesek veszik át az irányítást, akik jogköreiket teljes hatáskörrel gyakorolhatják. Az LB-n Kaposvári Bertalan elnökhelyettes, az OIT élén pedig Fazekas Sándor, a Pesti Központi Kerületi Bíróság elnöke viszi tovább az ügyeket.

December óta betöltetlen az adatvédelmi biztosi poszt is. Az ombudsman jogkörét jelenleg az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, Szabó Máté gyakorolja. "Hat hónapos szünet volt már, amikor sokáig nem sikerült új ombudsmant választani, azt még kiheverte az iroda, de ez a további legalább két-három hónapos átmeneti idő mindenképpen problémát és jelentős ügyhátralékot okoz" - mondta az [origo]-nak Szabó Máté. Probléma az is, hogy neki nincs adatvédelmi felkészültsége, másrészt a nagy stratégiai döntésekkel meg kell várnia az új ombudsmant, akit hat évre választanak meg. "Többet kell dolgoznom nekem is és az apparátusnak is, miközben az aktivitása a hivatalnak alatta marad a normálisnak" - közölte az ombudsman.

Az adatvédelmi biztos hivatalának körülbelül 60 munkatársa van. Ez a legnagyobb apparátus az országgyűlési biztosok között, mivel a schengeni határnyitás miatti információküldés nyomán megnövekedtek az adatvédelmi feladatok. "Lassan az egész év a helyettesítésről szól, ez fejfájást okoz nekem is és az apparátusnak is" - tette hozzá Szabó Máté.

Hétfőn a Legfelsőbb Bíróság elnökének jelölt Baka András és az adatvédelmi biztosnak jelölt Péterfalvi Attila nem kapott bizalmat az Országgyűlés kétharmadától. Az ombudsmani posztot negyedik alkalommal nem sikerült betölteni. Az államfő egyik jelölt esetében sem egyeztetett előzetesen a pártokkal, várhatóan így jár el következő jelölésénél is. "Immár a hat tisztség közül, amelyre jelölhetek, négy be van töltve ezzel a módszerrel, a lehető legjobb emberekkel, és úgy látom, hogy lassan, de biztosan megyünk előre, semmi okát nem látom, hogy ezen változtassak" - jelentette ki a szavazás után Sólyom László.