Kémprogramot találtak a BKV számítógépeiben

Vágólapra másolva!
Öt kémprogramot telepítettek ismeretlenek a BKV informatikai rendszerére, ezzel a behatolók a cég számítógépes hálózatának minden eleméhez hozzáfértek. A kémkedésre a közlekedési vállalatnál elrendelt vizsgálat nyomán derült fény - írta szerdai számában a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Az illetéktelen behatolók a BKV informatikai hálózatába férkőzve nemcsak a cég szerverén futó levelezéshez és a belső kommunikációhoz férhettek hozzá, hanem akár a forgalomirányítási rendszerhez is. Mindennek akár nemzetbiztonsági kockázata is lehet, hiszen a NATO-tagállamokban a közösségi közlekedési vállalatok fokozott védelmet élveznek - írta a lap.

A BKV kedden ismeretlen tettes ellen tett feljelentést levéltitok, gazdasági titok megsértése, valamint gazdálkodó szervezet vezető állású személyének visszaélése gyanújával - értesült a Népszabadság. A közlekedési vállalatnál az után rendelték el a vizsgálatot, hogy múlt héten Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakciójának vezetője sajtótájékoztatón idézett a BKV vezérigazgató-helyettese és a városüzemeltetési főpolgármester-helyettes sajtóreferense közötti e-mail-váltásból - mutatott rá a napilap.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője, Tafferner Éva szerdán délután azt közölte, hogy megérkezett a rendőrségre a közlekedési vállalat feljelentése, amit tanulmányoznak, és három napon belül döntenek arról, hogy elrendelik-e a nyomozást az ügyben. Daróczi Dávid kormányszóvivő szerdai sajtótájékoztatóján pedig azt mondta: a Nemzetbiztonsági Hivatal is vizsgálja a BKV informatikai rendszerére telepített kémprogramok ügyét.