Sokan jelentkeznek vízimentőnek

Vágólapra másolva!
A vízimentő egész nap sütteti magát a napon, és közben felelősségteljes munkát végez - ecsetelte a munka szépségeit a vízimentők szóvivője. A nyáron folyamatosan szerveznek tanfolyamokat a fiataloknak. Vízimentőnek döntően egyetemisták, főiskolások jelentkeznek, akik az iskola elvégzése után a szakmájukban helyezkednek el, így folyamatosan gondoskodni kell az utánpótlásról.
Vágólapra másolva!

Hat, egyenként egyhetes tanfolyamon képzik ki a vízimentőknek jelentkezőket a nyáron. "Nincs emberhiány, a képzés két okból folyik" - mondta az [origo]-nak Tar Mihály, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata Egyesület szóvivője. "Egyrészt minél több emberünk van, annál több feladatot tudunk ellátni. Jelenleg 42 balatoni strandon vagyunk jelen. Másrészt azok a fiatalok, akik részt vesznek a tanfolyamon, bármikor, bárhol tudnak segíteni."

Vízimentőnek döntően egyetemisták, főiskolások állnak, akik később a szakmájukban helyezkednek el, és nem érnek már rá nyáron, emiatt is szükség van a folyamatos utánpótlásra. A 70 ezer forintos tanfolyam árának jelentős részét ledolgozhatják a fiatalok, akik vízimentőként napi nettó 3000 forintot keresnek. "A vízimentő strandon van egész nap, sütteti a hasát, és közben felelősségteljes munkát végez. Diákmunkának nem rossz" - ecsetelte a munka szépségeit a szóvivő.

Vízimentőnek bárki jelentkezhet, aki elmúlt 16 éves, bár munkába csak a 18 év felettiek állhatnak. A jelentkezőknek 8 általános iskolával kell rendelkezniük, valamint jó úszástudással. A tanfolyam során megismerkednek a diákok a vizek veszélyeivel, a fürdőzés szabályaival, megtanulják kimenteni a bajból magukat és a társukat is, meteorológiai és rádiós ismereteket, valamint elsősegélynyújtást és újraélesztést tanulnak.