Újabb romatábort gyújtottak fel Nápolyban

Vágólapra másolva!
Lángba borult Nápoly mellett egy újabb romatábor, amelyet lakói nemrég hagytak el. A hatóságok szerint gyújtogatás okozhatta a tüzet, mert valószínűleg így akarták megakadályozni, hogy a roma bevándorlók visszatérjenek a telepre.
Vágólapra másolva!

Újabb romatábor borult lángba szerdán Nápoly egyik külvárosában, a tábort mintegy két hete hagyták el lakói. Az elmúlt hetekben a dél-olaszországi nagyváros környékén több nomádtábort támadtak meg, illetve gyújtottak fel. A tűz keletkezésének okát még nem derítették ki, de a hatóságok erősen arra gyanakodnak, hogy gyújtogatás történt, a tettesek így akarták megakadályozni, hogy sebtében összetákolt viskók lakói visszatérjenek a Ponticelli nápolyi külvárosban létesített táborukba.

Nemrég egy fiatal romániai roma nő megpróbált elrabolni egy helyi kislányt, miután a nápolyiak egy részének dühe a bevándorlók ellen fordult. Két táborra Molotov-koktélokkal és kőzáporral támadtak. A hatóságok azóta felszámoltak hét tábort Nápoly környékén.

Olaszországban a hivatalos adatok szerint jelenleg 342 ezer Romániából érkezett bevándorló él, de a Caritas segélyszervezet adatai szerint számuk eléri akár az 556 ezret is. Azóta, hogy Románia az Európai Unió tagja lett, a bevándorlók áradata még a korábbinál is erőteljesebben nőtt. A románok többsége roma származású, főként az olasz nagyvárosok peremén ütik fel nyomorúságos táboraikat, amelyekben elképesztő higiéniai körülmények között élnek, emellett a táborok a bűnözés melegágyai is. Olaszországban emiatt a romániai romák helyzetének kezelése immár össztársadalmi ügyé vált. Az olaszok egy része ugyanis saját biztonságára nézve komoly veszélyt lát a romániai, valamint az albán és marokkói bevándorlók jelenlétében.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet itáliai csoportjának éves jelentésébenmegbélyegezte az Olaszországban élő bevándorlók elleni rasszista erőszakhullámot. A szerdai esetet kemény szavakkal ítélte el Crescenzio Sepe bíboros, Nápoly érseke is, aki szerint ezekbe táborokba intézményes szervként csak a katolikus egyház jut el, a hatóságok viszont nem.