Kíváncsiságra hivatkoztak a székházostrom vádlottjai

2008.05.29. 12:04

Az MTV-székház ostroma miatt indult büntetőper csütörtöki tárgyalásán meghallgatott vádlottak többsége is tagadta, hogy garázdaságot követett volna el. A legtöbben azt mondták: kíváncsiságból mentek a köztévé épületéhez. Volt, aki italautomatát feszegető társa csitításáról beszélt, egy másik vádlott pedig félelemmel magyarázta, hogy kalapács volt nála. Csak egyvalaki ismerte el, hogy elhajított egy követ.

Újabb vádlottak meghallgatásával folytatódott az MTV-székház 2006 szeptemberi ostroma miatt indult büntetőper a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Csütörtökön a vádlottak többsége nem kívánt vallomást tenni, de a nyomozati szakban tett vallomásukban szinte valamennyien tagadták bűnösségüket.

A perben eddig összesen 13 vádlottat hallgattak ki. Eddig egyetlen vádlott vallotta azt még szerdán, hogy nagyon megbánta tettét, csütörtökön pedig ugyancsak egy vádlott ismerte el, hogy elhajított egy követ.
   
Az ügyészség közérdekű üzem működésének megzavarása és más bűncselekmények, köztük lopás és rongálás miatt emelt vádat 39 ember ellen. 2006. szeptember 18-án este az indulatok az után szabadultak el, hogy a tüntetők be akartak olvasni a köztelevízióban egy petíciót, amely a Kossuth téren tiltakozók állásfoglalását tartalmazta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök balatonőszödi beszéde kapcsán. A rendbontók 29 millió forint kárt okoztak az MTV-nek, az épület előtt pedig autókat borítottak, gyújtottak fel. Az elkövetők egy része az eljárás során ismeretlen maradt.
   
A csütörtöki tárgyaláson elsőként meghallgatott vádlott azt mondta: a barátaival találkozott a Kossuth téren, majd a tömeggel együtt a Szabadság térre vonultak. A viszonylag kis termetű férfi előadta, hogy megpróbált előrejutni, mert látni akarta, mi történik. Amikor odajutott, a tömeg nekinyomta egy ablaküvegnek, ekkor megsérült a keze, és könnygázt is belélegzett. Állítása szerint emiatt megpihent egy kapualjban, ahol a mentők is ellátták. Azt mondta: nem akart betörni az épületbe, nem dobált, és csak utólag, a sajtóból értesült arról is, hogy a székház elé vonulók egy petíciót szerettek volna beolvastatni.
   
A per egy másik vádlottja, G. Gergely - habár nem kívánt vallomást tenni a bíróságon - a tárgyaláson ismertetett, a nyomozati szakban tett vallomásában ugyancsak tagadta, hogy garázda cselekményekben vett volna részt. Ő azt vallotta: tüntetni ment a helyszínre, nem volt célja a köztelevízió adásának megszakítása, és nem tartozott ahhoz a csoporthoz sem, amely a petíciót akarta beolvastatni. Elmondása szerint csak akkor ment be a székházba, amikor a zavargások már véget értek.
   
P. Sándor, egy másik vádlott azzal magyarázta, hogy a fotókon a székház bejárata előtt állt, hogy csak benézett az ajtón, mert "az ember kíváncsi". A férfi szintén tagadta bűnösségét, a nyomozati szakaszban tett vallomásában pedig az szerepelt: nemhogy nem rongált, de volt, akire rászólt, hogy ne feszegesse az italautomatát, hanem dobjon be aprót, ha italt szeretne.
   
B. Péter korábbi vallomásában ugyancsak tagadott. Állítása szerint ő csak azért ment a helyszínre, mert egy német operatőr ismerőse arra kérte, menjen oda, vigyen magával magnót, és kormányváltás esetén rögzítse az első nyilatkozatokat.
   
A tárgyaláson K. János elismerte, hogy kihozott egy üdítőt a székház büféjéből, de hozzátette: nem tudta, hogy az egy büfé, mert már annyira szét volt verve. Mentségére azt hozta fel, hogy a könnygáztól teljesen kiszáradt. A fiatalember - aki egy televíziónak nyilatkozva obszcén megjegyzéseket is tett a kormányfőre - elismerte, hogy szinte az elsők között ment be a székházba, nála is volt egy petíció, de állítása szerint nem buzdította a tömeget, hanem igyekezett csitítani őket, és tagadta azt is, hogy rongált volna.
   
Cs. Csaba is csak annyit ismert el, hogy a helyszínen volt, de állítása szerint nagyon részeg volt, és több részletre nem emlékezett. Például arra sem, hogy kiabált volna. Abban sem volt biztos, hogy rongált volna, és hogy rendőröket látott volna, de azt a tárgyaláson beismerte, hogy elhajított egy követ.
   
A csütörtökön hetedikként kihallgatott vádlott, R. Attila arról beszélt: a történtek idején táskájában egy kalapács volt, mert félt, és azt hitte, így biztonságban van. Hozzátette: a kalapácsot nem használta, nem dobált semmit, és a székházba se ment be.
   
A tárgyaláson szinte valamennyi vádlott elé a történteket rögzítő fényképfelvételeket tárt a bíró, az érintettek többsége pedig elismerte, hogy ők láthatók a fotókon. A csütörtökön meghallgatottak közül a legtöbben azt mondták: kíváncsiságból mentek a helyszínre.
   
Az MTV-székház ostroma miatt indult büntetőper - várhatóan több tárgyalási napon át - a további vádlottak meghallgatásával folytatódik a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A tárgyalásokra csak előzetes regisztrációval lehet bejutni, a csütörtöki tárgyaláson a hallgatóság soraiban csak nyolc-tíz ember foglalt helyet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK