Nyomoznak a BKV-s kémprogramok miatt

Vágólapra másolva!
Számítástechnikai rendszer elleni bűncselekmény gyanúja miatt nyomoz a rendőrség a BKV feljelentése alapján. A cég rendszerében öt kémprogramot talált a belső vizsgálat, amit Tarlós István múlt heti, belső levelezésre hivatkozó sajtótájékoztatója után indítottak. Az ügyet a Népszabadság szerint a Nemzetbiztonsági  Hivatal is vizsgálja.
Vágólapra másolva!

Elrendelte a nyomozást a rendőrség a BKV informatikai rendszerében talált kémprogramok ügyében - tudatta a Budapesti Rendőr-főkapitányság az MTI-vel. A közlekedési társaság feljelentése alapján indult büntetőeljárás számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen folyik. A nyomozók megkezdték az adatgyűjtést és a tanúk meghallgatását, igazságügyi informatikai szakértőt rendeltek ki.

A közlekedési vállalatnál az után rendeltek el vizsgálatot, hogy múlt héten Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakciójának vezetője sajtótájékoztatón idézett a BKV vezérigazgató-helyettese és a városüzemeltetési főpolgármester-helyettes sajtóreferense közötti e-mail-váltásból. Ebben többek közt arról értekeztek, hogy az esetleges - azóta lefújt - BKV-sztrájkért a Fideszt lehetne felelőssé tenni a nyilvánosság előtt.

A belső vizsgálat kiderítette: ismeretlenek öt kémprogramot telepítettek a társaság informatikai rendszerére, ezzel a behatolók a cég számítógépes hálózatának minden eleméhez hozzáfértek. Az illetéktelen behatolók a BKV informatikai hálózatába férkőzve nemcsak a cég szerverén futó levelezéshez és a belső kommunikációhoz férhettek hozzá, hanem akár a forgalomirányítási rendszerhez is.

Ez utóbbinak - a Népszabadság korábbi információi szerint - akár nemzetbiztonsági kockázata is lehet, hiszen a NATO-tagállamokban a közösségi közlekedési vállalatok fokozott védelmet élveznek. Daróczi Dávid kormányszóvivő szerdai sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva közölte: a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) is vizsgálja a BKV informatikai rendszerére telepített kémprogramok ügyét.