Hirtelen tudatbetörés a kihallgatók mumusa

Vágólapra másolva!
Egy hét alatt két vidéki rendőrkapitányságon vett tragikus fordulatot egy simán indult kihallgatás. A magyar rendőrök csak a filmekben látnak külön erre a célra készült, profi kihallgatószobákat, nálunk a gyanúsítottak, tanúk a vizsgálók íróasztalánál tesznek vallomást. De előfordul, hogy az órákon át kifejezetten készséges kihallgatott váratlanul akcióba lép.
Vágólapra másolva!

"Lehet, hogy az ilyen esetek után úgy tűnik, hogy kellene, mégsem racionális, hogy az összes magyar rendőrőrs összes ablakára rács kerüljön" - mondta Kovács László alezredes, a Dunakeszi Rendőrkapitányság vezetője, ahol múlt hét szerdán egy 19 éves férfi kihallgatás közben kivetette magát a negyedik emeletről. Semmilyen körülmény nem utalt arra, hogy ilyesmire készülne, sőt, kifejezetten együttműködő volt: miután egy hamis rendszám lebuktatta és behozták, beismert két-három kisebb betörést is, és már éppen kezdte lerajzolni az egyik helyszínt.

"Aztán egyszer csak gondolt egyet, és kiugrott a hőség miatt félig nyitott ablakon" - mondta a kapitányságvezető, aki saját irodájából már csak arra lett figyelmes, hogy kint azt kiabálják valakinek, hogy "kapaszkodj". A kihallgatott férfi ugyanis fentről nem láthatta, hogy a harmadik emelet alatt már nincs több erkély, és amíg tudott, a felső erkély alján csimpaszkodva várta a segítséget. Ezalatt a rendőröknek sikerült az udvaron több matracot alápakolni, ezekre esett, de így is gerincsérülést, és csuklótörést szenvedett. Több rendőr könnyebben megsérült, miközben próbálták visszahúzni a keskeny ablakon át.

Kórházba szállítása közben az eszméleténel lévő férfi nem tudta megmondani, miért ugrott, másnap pedig már nem is emlékezett a történtekre.

Hirtelen kontrollvesztés

Münnich Iván kriminálpszichológus szerint ez jellemző a hasonló eseteknél, amelyeket hirtelen tudatbetörésnek hívnak: ilyenkor az illető az adott szituációban - például a kihallgatás közbeni stresszes állapotban - teljesen váratlanul elveszti a kontrollt viselkedése felett. Münnich szerint a magyar rendőrségek nem elég felszereltek, pedig professzionális kihallgatóhelyiségekre azért is szükség lenne, mert lélektani jelentőség is van, milyen közegben hallgatnak ki valakit, és a rendőröknek is biztonságérzetet ad.

"Nálunk 16-18 bűnügyekkel foglalkozó emberre jut évente több ezer ügy, a vizsgálók íróasztalainál óránként, kétóránként váltják egymást a gyanúsítottak, a tanúk és más meghallgatottak" - mondta az alezredes. Külön kihallgató helyiségük nincs, viszont a dunakeszi kapitányság épületének egy része rácsokkal védett, itt foglalkoznak olyan gyanúsítottakkal, akik veszélyesek lehetnek akár magukra, akár a környezetükre.

Aki veszélyes, azon marad a bilincs

"A jogszabályok pontosan meghatározzák, mikor lehet, illetve kell személyes szabadságot korlátozó eszközöket alkalmazni valakinél, és általában törekszünk arra, hogy ne maradjon megbilincselve a gyanúsított, ha nem muszáj" - mondta Kovács László. A szerdai esetnél még ez sem jöhetett szóba, hiszen a férfit csak előállították, nem is volt még őrizetben. "Ezek azonban olyan szituációk, amikre nincs recept, vagyis nem lehet száz százalékig törvényben szabályozni" - tette hozzá.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Csak egy folyosón tárolt tükrös fal van a felismertetésekhez, ezen át kell azonosítani

A rendőrök a szabályokon túl így nagyrészt az elkövetett bűncselekmény súlya, valamint személyes tapasztalataik alapján döntik el, milyen biztonsági intézkedésekre van szükség. "Hogyan viselkedik a gyanúsított, zavart-e, milyen a habitusa, követett-e el korábban más erőszakos bűncselekményeket" - sorolta az alezredes, mi mindent mérlegelnek. Nemrég egy zsaroló társaság meglehetősen jó erőben lévő tagjait őrizet mellett hallgatták ki, de a szerdán előállított vézna 19 évesről nem gondolták, hogy veszélyes lehet.

Képtelenség mindenre felkészülni

Arról a román állampolgárságú férfiról is azt gondolhatták, hogy különösebb óvintézkedések nélkül kihallgatható, aki a múlt hétvégén az ajkai rendőrség belső udvarára vetette ki magát a csukott ablakon keresztül. Előtte azonban az asztalról felkapott ollóval rátámadt a szobában lévő rendőrökre, kettőjüket megsebesítette.

"Aki súlyos, erőszakos bűncselekményt követett el, veszélyes, vagy őrjöng, azzal nyilván másként kell bánni, de képtelenség mindenre előre felkészülni. Elképzelhető, hogy már négy órája jó hangnemben, normálisan zajlik a gyanúsított kihallgatása, aztán hirtelen történik valami, amit előre senki nem láthatott" - mondta az [origo]-nak Szomor Sándor alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főreferense.

A kihallgatások szinte minden esetben az üggyel foglalkozó rendőrök irodáiban történnek, az ajkai esetnél is ezért maradhatott véletlenül elöl egy olló. Szomor Sándor szerint külön kialakított kihallgatóhelyiségekre a rendőrségnek nincs pénze és annyi meghallgatást kell naponta lebonyolítaniuk, akkora az adminisztrációs teher rajtuk, hogy ez nem is lenne hatákony megoldás. "Ráadásul, ha valaki magában akar kárt tenni, a profi kihallgatószoba lerögzített bútorába is bele tudja verni a fejét" - tette hozzá.