Ismét blokkolta az MSZP a tibeti határozatot

Vágólapra másolva!
Második alkalommal is sikeresen akadályozta meg az MSZP, hogy a többi parlamenti párt napirendre vegye a Tibetért és az emberi jogokért szót emelő határozati javaslatot. A szocialisták arra hivatkoznak, hogy a földrengés utáni gyász miatt tisztelettel kellene lenni Kína iránt. A parlament többsége a múlt hét után ismét leszavazta Veres János egy válaszát, de a pénzügyminiszter mentelmi jogát nem függesztették fel.
Vágólapra másolva!

Hétfőn ismét sikeresen hárította el az MSZP, hogy a többi parlamenti párt napirendre vegye a tibeti jogsértéseket Kína szemére vető négypárti (fideszes, KDNP-s, MDF-es, SZDSZ-es) határozati javaslatot. A négy párt képviselőinek 176 igen szavazata ellenében a szocialisták és a független Gyenesei István önkormányzati miniszter 178 nem szavazatot adott le. Az MSZP egy héttel korábban is sikeresen hárította el a határozati javaslat napirendre vételét: akkor 180 igen és 180 nem szavazat mellett a volt fideszes független képviselő, Tóth András tartózkodó szavazata döntött.

A szocialisták arra hivatkozva nem támogatják a Tibetért és az emberi jogokért szót emelő határozati javaslatot, hogy az a párt szerint ütközik az egy Kína elvével és Magyarország nemzeti érdekeivel. Szabó Vilmos, a parlament külügyi bizottságának MSZP-s alelnöke korábban azt mondta, pártja mindent megtesz annak érdekében, hogy megállítsa a javaslat tárgyalását.

A kormánypártiak állítólag nem a jelenleg hivatalos látogatáson Kínában tartózkodó Szili Katalin házelnök miatt szeretnék elhalasztani a határozati javaslat tárgyalását és elfogadását, hanem annak időzítésével vannak problémáik. Arra hivatkoznak, hogy a földrengés utáni gyász idején tisztelettel kell lenni Kína iránt.

Múlt hétfőn az MSZP-sek nem tudták megakadályozni a demokratikus Kubáért kiálló politikai nyilatkozat tárgysorozatba vételét, most hétfőn pedig már ők is megszavazták a napirendre vételt: összesen 354 képviselő nyomott igen gombot.

Rájár a rúd Veresre

A múlt heti leszavazás után ismét nem fogadta el a parlament Veres János pénzügyminiszter válaszát, amelyet a fideszes Szatmáry Kristóf interpellációjára adott. Szatmáry az adócsökkentésről kérdezte a minisztert. Úgy vélte, a kormánynak nincs hitele, már mindenki kétségekkel fogadja az ígéreteit. Veres válaszában azt mondta, 2009. január 1-től csökkentenék az adókat, járulékokat és adminisztrációs terheket, és reményét fejezte ki, hogy az előterjesztést mindenki megszavazza majd.

Miután a képviselő nem fogadta el a választ, a parlament is elutasította, 182 igen és 183 nem szavazattal. Először szavazategyenlőség volt, de az SZDSZ-es Gulyás József jelezte, hogy nem működött a szavazógépe. Mivel Gulyás - a többi szabad demokratához hasonlóan - nemmel voksolt, az Országgyűlés nem fogadta el a választ.

Mentelmi ügyek

Veres János pénzügyminiszter ellen a HírTV tett feljelentést rágalmazás miatt, mert Veres idén márciusban a Népszabadságnak adott nyilatkozatában hazugnak nevezte a csatornát, és azt állította, pénzért vettek nyilatkozatokat. Az ügy előzménye, hogy februárban a tévé riportere roma kisebbségi vezetőket hívott fel, önmagát Veres kampányfőnökének adva ki. A parlament 136 igen, 207 nem szavazattal, 3 tartózkodás mellett nem adta ki a minisztert.

A fideszes Lázár János hódmezővásárhelyi polgármester mentelmi jogának felfüggesztését két ügyben is kérték, mindkét esetben Mónus Áron, a Mein Kampf fordítója és kiadója által indított eljárásban. Az első ügyben Mónus pótmagánvádlóként lépett fel, miután a rendőrség és az ügyészség lezárta a feljelentése nyomán hűtlen kezelés gyanújával indult eljárást. Az ügy pótmagánváddal sem kerül bíróság elé, mivel a parlament 3 igen, 346 nem szavazattal, 7 tartózkodás mellett fenntartotta a mentelmi jogot.

A másik esetben Mónus rágalmazásért tett feljelentést, miután a polgármester egy levélben mániákus pereskedőnek nevezve kezdeményezte gondnokság alá helyezését. A világméretű zsidó-szabadkőműves összeesküvést hirdető könyvkiadó ugyanis korábban is több feljelentést tett Lázár ellen. A parlament ezúttal 5 igen, 348 nem szavazattal, 5 tartózkodás mellett nem függesztette fel a képviselő mentelmi jogát.

A képviselők közül senki nem támogatta a szocialista Karsai József battonyai polgármester mentelmi jogának felfüggesztését. Karsai ellen két battonyai lakos tett feljelentést rágalmazás és becsületsértés miatt, amiért a polgármester a TV2 egyik műsorában - a nevük említése nélkül - azt mondta róluk, valami baj van velük, illetve egyikük azt várja tőle, rúgjon ki valakit az állásából, hogy neki legyen munkája.