Félmilliárdot érhet a baranyai kokainfogás

Vágólapra másolva!
A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság és a Nemzeti Nyomozó Iroda tíz kilogramm, nagy tisztaságú kokaint foglalt le. E az egyik legnagyobb hazai drogfogás, amely akár félmilliárd forintot is érhet. A rendőrség hét ember ellen indított eljárást.
Vágólapra másolva!

Akár a félmilliárd forintot is elérheti annak a mintegy tíz kilogramm kokainnak a feketepiaci értéke, melyet hétfőn foglaltak le a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) és a rendőrség közös akció keretében Baranyában - közölte Dakos József, baranyai rendőrfőkapitány. A szakértők a drog értékét először 75 millió forintra becsülték, de a vizsgálat során kiderült, hogy a nagy tisztaságú anyag értéke a hígítást és a többszöri átvételt figyelembe véve 500 millió forintért is értékesíthető lett volna.

Dakos szerint ez Baranyában biztosan, de valószínűleg Magyarországon is az egyik legnagyobb belföldi drogfogásnak számít, amellyel nemzetközi kapcsolatokra építkező szervezetet sikerült felszámolni. Váradi Csaba, az NNI dél-dunántúli vezetője beszámolt arról, hogy a rendőrség bevetési egysége hosszas, titkosszolgálati eszközökkel is folytatott nyomozó munkát követően hétfőn, Pécs határában megállított egy Harkány felől érkező személygépkocsit. Az autó hátsó ülésén öt kilogramm tömörített, külföldről érkező kokaint találtak.

A közúti akciót összesen tizenkét házkutatás követte, melyek során még öt kilogramm nagy tisztaságú kokaint, fél kiló más kábítószert, a drog mérésére, adagolására, fogyasztására szolgáló eszközöket, 44 ezer eurót, 6,5 millió forintot és egy lézerirányzékkal ellátott pisztolyt is találtak a hozzá tartozó lőszerekkel együtt.

A rendőrség hét ember ellen indított eljárást jelentős mennyiségű kábítószerrel való visszaélés miatt. A budapesti, főváros környéki, harkányi, siklósi és egy horvát állampolgárságú, 30-40 év közötti gyanúsítottak közül öten őrizetben vannak, ketten szabadlábon védekezhetnek. Ha bűnösségük beigazolódik, akár 15 évig terjedő szabadságvesztést is kaphatnak.