Vágólapra másolva!
Kósa Lajos, a megyei jogú városok szövetségének elnöke, Debrecen polgármestere szerint jogos az az elvárás, amit először Monok önkormányzata fogalmazott meg, hogy a segélyezett is tegyen valamit a közösségért. Bár a Borsod megyei település döntésének jogszerűségét többen is vizsgálják, más települések is követik a példát: közmunkához kötik a szociális segélyek kiutalását.
Vágólapra másolva!

A szociális törvény módosítását kezdeményezi a Megyei Jogú Városok Szövetsége, annak érdekében, hogy az önkormányzatok törvényesen dönthessenek úgy, hogy feltételekhez kötik a segélyek kifizetését - számolt be az RTL Klub Híradója. Kósa Lajos, a szövetség elnöke, Debrecen fideszes polgármestere a Hajdú Online-nak azt mondta: jogos az elvárás, ha képes rá, akkor a segélyezett is tegyen valamit a közösségért.

A kezdeményezés előzménye, hogy a Borsod megyei Monok önkormányzata május 22-én úgy döntött, júniustól csak akkor adnak segélyt a rászoruló családoknak, ha gyerekeiket óvodába, iskolába járatják, és szociális támogatást is csak azok kaphatnak, akik a felajánlott közmunkát elfogadják.

Szepessy Zsolt, Monok polgármestere korábban azt mondta, lehet, hogy hatályos törvényekbe ütközik a döntésük, de elfogyott a társadalom türelme azokkal szemben, akik kizárólag segélyekből akarnak megélni. Monok példáját követték Ivádon és Sárospatakon is, miközben az önkormányzat döntését a közigazgatási hivatal és a kisebbségi ombudsman is vizsgálja.

Botka László, a Megyei Jogú Városok Szövetségének társelnöke, Szeged szocialista polgármestere szerint Kósával egyformán látják a helyzetet, de a megoldási javaslatok között vannak különbségek. Botka úgy gondolja, nem a segélyért munka, hanem a segély helyett munka elvet kellene érvényesíteni.