Nem turkálhat a munkáltató a dolgozó szekrényében

Vágólapra másolva!
Az embereknek a munkahelyükön is joguk van a magánszférához, ezért a munkáltatató nem vizsgálhatja át az alkalmazottak szekrényét, ruháját, csomagjait - közölte állásfoglalásában az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Az ombudsman egy nő panaszára foglalkozott a kérdéssel.
Vágólapra másolva!

A vagyonőr nem érhet hozzá az ellenőrzött ember ruhájához, a csomagját sem vizsgálhatja át, csupán felszólíthatja, hogy mutassa be a tartalmát - állapította meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, Szabó Máté. A munkahelyi öltözőszekrény átvizsgálása is csak akkor jogszerű, ha az érintett előzetesen és önként hozzájárult

Az ombudsman egy nő beadványa nyomán adott ki állásfoglalást az adatvédelmi biztos jogkörében eljárva. A nő azt panaszolta, hogy miután elment a munkahelyéről, a szolgálatban lévő vagyonőr ellenőrizte a ruházatát és csomagjait, öltözőszekrényét pedig átvizsgáltatta a munkáltató. Az országgyűlési biztos szerint a vagyonőr a ruhához és a csomaghoz nem nyúlhat.

A munkavállalót a munkahelyén is megilleti a magánszféra védelméhez való jog - közölte Szabó Máté. Ezért a munkáltató önhatalmúlag, vagyonvédelemre hivatkozva nem vizsgálhatja át az értéktárgyakat, ruhákat, iratokat, csomagokat, amelyeket az alkalmazott magával visz a munkahelyre.

Az öltözőszekrényének átvizsgálása is járhat személyes adatok kezelésével, erre pedig a jogalapot csak törvény kifejezetten erre irányuló rendelkezése vagy az érintett előzetes hozzájáruló nyilatkozata adhatja meg. A jelenleg hatályos törvények ilyen jellegű felhatalmazást a munkáltatónak nem adnak, a vizsgálat tehát csak az érintett előzetes és önkéntes hozzájáruló nyilatkozata esetében lenne jogszerű.

A jogalap meglétén túl vizsgálni kell azt is, hogy az ellenőrzés megfelel-e a célhoz kötöttség elvének. Mivel a tulajdon védelme másképpen, a munkavállalók magánszférájának csekélyebb mértékű korlátozásával is lehetséges, az öltözőszekrények átvizsgálása sérti az érintett személyes adatok védelméhez való jogát - állapította meg az ombudsman.