Az ombudsman ellenében is védi a vezetői bukszák titkait a MÁV

Vágólapra másolva!
Szabó Máté ombudsman szerint a MÁV köteles kiadni a társaság vezetőinek jövedelmével kapcsolatos információkat, mivel ezek nyilvános személyes adatok. A cég mégis megmakacsolta magát, csak az érintettek beleegyezésével adná ki az adatokat, magyarán továbbra is titkolja az összegeket. Egy szocialista politikus szerint a MÁV vezetői komoly pénzeket tesznek zsebre.
Vágólapra másolva!

"Véleményünk szerint állásfoglalása nem vonatkozik a MÁV Zrt.-re" - utasította el a MÁV Szabó Máté ombudsman állásfoglalását.

Szabó az [origo] panaszára vizsgálta meg, hogy közérdekű, azaz nyilvános adatnak tekinthető-e a vasúttársaság vezetőinek fizetése. Az ombudsman szerint a MÁV nem titkolhatja az összegeket. Az állampolgári jogok biztosa irányadó jogszabálynak a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvényt tartja, s mivel a vasúti törvény szerint a cég közfeladatot lát el, ki kell adni a fizetéseket.

Elbeszélgetnek a jogi igazgatóval

A MÁV ugyanakkor a munka törvénykönyvére hivatkozva őrzi a titkot. E szerint "az érintett munkavállaló előzetes hozzájárulásának hiányában" nem közlik az adatokat, mert nyilvánosságra hozásuk a munka törvénykönyvét sértené. A MÁV azt is vitatja, hogy közfeladatot látna el, "mivel a közszolgáltatási menetrendben előírt személyszállítási tevékenységet 2007. július 1. napja óta nem a MÁV Zrt. végzi".

"Erősen felhúztuk a szemöldökünket" - reagált a MÁV érvelésére az adatvédelmi biztosi hivatalban az állásfoglalást előkészítő jogász. Szerinte helytelen a hivatkozás, emiatt az ombudsmani hivatal konzultációt kezdeményezett a MÁV Zrt. jogi igazgatójával, amit hamarosan megtartanak. Amennyiben a MÁV nem változtat véleményén, úgy az ombudsman kötelezni nem tudja a céget az adatok nyilvánossá tételére, azt csak a bíróság teheti meg.

Többet keresnek havi 3,7 milliónál?

A BKV-tól távozó Antal Attila vezérigazgató 60 millió forint körüli végkielégítést kapott volna. Antal lelépti pénzének alapja prémiummal együtt számított havi 3,7 milliós jövedelme lett volna. Ez utóbbi kapcsán jegyezte meg Somlyódy Csaba (MSZP), a főváros cégei felett munkáltatói jogokat gyakorló gazdasági bizottság elnöke, hogy Antal a jövedelme alapján a MÁV-nál a 30 legjobban kereső dolgozó közé sem kerülne be - írta az MTI.

Ezt követően kértük ki a MÁV vezetőinek havi jövedelmére, juttatásaira, prémiumára, felmondási kondíciójára és az általuk használt céges autókra vonatkozó adatokat. A MÁV állami vállalat, a vasúti törvény szerint közszolgáltatást végez, a működéséhez 2007-ben például 111 milliárd forintot biztosított az állam, költségtérítés, árkiegészítés, jövedékiadó-visszatérítés és egyéb címeken.