Egyre több embert csempésznek be dél felől Magyarországra

Vágólapra másolva!
Kétszer annyi tiltott határátlépőt fogtak el idén, mint tavaly. A tiltott határátlépők tíz százaléka elkerüli az ellenőrzéseket. Ezen kíván javítani négy megye - Bács-Kiskun, Pest, Tolna és Fejér - rendőrsége. Közös mélységi akciókkal igyekeznek kiszűrni az embercsempészeket, akik dél felől főleg a bács-kiskuni határszakaszon jutnak be az országba - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Tavalyhoz képest, a schengeni határ bevezetése óta kétszer annyi - 189 - hatérsérőt fogtak el, és négyszeresére nőtt a beutazási és tartózkodási tilalmat megszegők száma a Bács-Kiskun megyei határon - írja a Népszabadság. Csongrád megyében kisebb ez a szám, a horvát határ mentén elenyésző.

Vakulya Ottó, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti vezetője szerint ennek oka a Duna-Tisza közi kis határátkelők, valamint a körülöttük lévő erdők és földutak, amelyeket ember- és cigarettacsempészek használnak előszeretettel több a mint száz kilométeres bácskai határszakaszon.

A szakemberek szerint egyre szervezettebb az embercsempészet, és egyre messzebbről - Afrika, Közel-Kelet -, érkeznek emberek, akik az EU-ba akarnak eljutni. A magyar határon egy jó terepismerettel rendelkező helyi vezeti át őket éjszaka, ahonnan jórészt szerb sofőrök viszik őket tovább járművekkel, de volt példa arra is, hogy az osztrák határ mellől érkeztek magyar taxisok értük.

A rendőrség szerint az embercsempészek 500-1000 euró közötti összegeket kérnek fejenként. Bács-Kiskunban idén összesen tizenöt szerb és magyar állampolgár ellen indítottak eljárást embercsempészet miatt. A statisztika szerint a tiltott határátlépők kilencven százaléka koszovói, szerb, macedón, vagy albán nemzetiségű.

Dávid Károly, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője szerint a feltartóztatott tiltott határátlépőknek tíz százaléka jut tovább a határ menti területen, de a szomszédos megyékkel is összehangolt mélységi ellenőrzések bevezetésével ezt tovább csökkenhet.

A hatékony mélységi ellenőrzés érdekében négy megye - Bács-Kiskun, Tolna, Fejér és Pest - rendőrkapitányságai kötöttek együttműködési szerződést. Ezzel folyamatos lesz az információcsere közöttük, közös ellenőrzéseket tartanak és az eddiginél intenzívebben figyelik az autópályák, a Duna hídak lehajtóit. Feltérképezik a határ térségében lévő mellékutakat, az embercsempészek szállítási időpontjait és szigorú korrupcióellenes belső intézkedéseket hoznak - derül ki a Népdszabadság írásából.