Izgalmi állapotban reméli bajai múlását az SZDSZ

Vágólapra másolva!
Bajban van az SZDSZ - jelentette ki az [origo]-nak Horn Gábor szabad demokrata ügyvivő, aki szerint azonban túlzás válságról beszélni. A párt szombaton bő egy év után ismét elnököt választ, mert az előző tisztújításon szabálytalanságok történtek. A párttagok nem várják, hogy az SZDSZ hamar népszerűbb lesz: túl sokat foglalkoztak magukkal, választóik elvesztették a fonalat - mondják. Megoldásként mindannyian a konstruktív ellenzékiséget emlegetik, de az nem világos, hogy ez pontosan mit jelent majd a gyakorlatban.
Vágólapra másolva!

Szűkebb, de szabadabb az út, amin elindult a párt bő másfél hónapja - mondják az SZDSZ parlamenti frakciójának tagjai. Szerintük most még nem lehet megalapozottan válaszolni arra a kérdésre, hogy megérte-e kilépni az MSZP-vel alkotott koalícióból, de nem volt más választásuk. "Nem is mi léptünk ki a koalícióból, hanem a koalíció lépett ki az SZDSZ-ből" - fogalmazott Horn Gábor, aki államtitkárként felelt az MSZP-vel való együttműködésért: a szocialisták szerinte sorra rúgták fel a közös programot az egészségügytől a szociálpolitikán át a gazdasággal kapcsolatos döntésekig.

Több közvélemény-kutató állítja: a két kormánypárt szakításáért a választók az MSZP-nél nagyobb mértékben büntetik az SZDSZ-t. Horn és több más szabad demokrata politikus is azt mondta az [origo]-nak: a legnagyobb baj - és inkább ezt tükrözik az eredmények, nem a koalícióból való kilépést -, hogy magukkal foglalkoztak az elmúlt időszakban, és nem a választókkal. Ez rányomta a bélyegét a kilépést követő időszakra, követhetetlenné tette a politikájukat, és ez a zavar mutatkozik meg a szavazóik hozzáállásában is.

Az SZDSZ szombaton elnököt választ, bár kevesebb, mint másfél éve került a párt élére Kóka János. A tisztújításra azért van szükség, mert kiderült, a tavalyi elnökválasztáson szabálytalanságok történhettek. A rendőrség magánokirat-hamisítás miatt nyomoz az elnökválasztás kapcsán. Az ügy előzménye, hogy több információ is arra utalt: manipulálták az elnökválasztást. Eredetileg úgy tűnt, hogy négy-öt, jelen nem lévő borsodi küldött helyett mások szavaztak. Az SZDSZ-ben vizsgálat indult Jüttner Csaba szabolcsi elnök vezetésével, s a jelentés szerint Borsod megyéből négy álküldött érkezett. A további vizsgálat négy szabolcsi álküldöttet is talált, de az elnökválasztás [origo] által megtekintett jegyzőkönyvei szerint elképzelhető, hogy ennél sokkal többen szavaztak jogtalanul.

Tudatosan készülnek a bajban

"Izgalmi állapotban van a párt, bajban, de nem válságban" - értékelte helyzetüket Horn Gábor. Az ügyvivő szerint a legsúlyosabb problémájuk még csak nem is új. 1998-99 óta nem tudnak két országgyűlési választás között az 5 százalékos küszöb fölött maradni, ezt mindig csak kampányidőszakban sikerül elérniük. Horn úgy véli, a mostani választás utáni helyzetnek az az igazi tétje, hogy már a 2009-es EP-választásokra el kell érniük ezt a szintet. Erre rímelő nyílt levelet fogalmazott meg a Népszabadságban Demszky Gáborral párban, amelyben úgy fogalmaznak, hogy "tekintsük a 2009-es európai parlamenti választást politikai határkőnek!".

Az SZDSZ politikai elképzelései egy nappal az elnökválasztás előtt sem tiszták. "Tudatosan készülünk a konstruktív ellenzéki szerepre. Ilyen még nem volt Magyarországon" - közölte Horn, de minden megkérdezett szabad demokrata politikus szinte mantraként ismételgette a konstruktív ellenzékiség kifejezést. Hogy ez a gyakorlatban mit jelent, az megfoghatatlan. Ha a leírt programjuknak megfelel a kormányzati előterjesztés, akkor boldogan nyomják meg az igen gombot, ha ellenkezik elképzeléseikkel a szavazás tárgya, akkor nem adják hozzá a nevüket.

Állítólag megpróbálják mindazt elérni ellenzékben, amit kormányon nem sikerült. Például az adócsökkentésben - amiről Gyurcsány Ferenc kormányfő korábban kijelentette: középtávon sem tartja aktuális kérdésnek. Az MTI szerint ugyanakkor politikai és szakmai szinten is egyeztetés kezdődött az adócsökkentés ügyében az MSZP és az SZDSZ között. Az SZDSZ egyik névtelenséget kérő ügyvivője szerint ebből annyi igaz, hogy "már üzenetek mennek ez ügyben a politikusok között. Látni, hogy vannak már olyan szocialisták, akik belátják, meg kell lépni az adócsökkentést."

Eörsi Mátyás ügyvivő szerint a koalícióból való kilépés után az SZDSZ helyzete "olyan, mint amikor bérlet helyett minden egyes járatra jegyet veszünk. Feltéve, ha menni akarunk." A képviselők a hat év kormánypártiság utáni ellenzéki szerep újszerűségét említették, megkezdődött számukra az ismerkedés a kialakulóban lévő ellenzéki szereppel - fogalmazott Gusztos Péter -, keresik a megszólalási formákat, miközben kampányolnak egymás között az elnökválasztásra.

Az SZDSZ nem vár látványos eredményt a tisztújítástól. Több képviselő is azt mondta, a nyáron - bárki lesz is az új elnök - még nem mozdul el felfelé a párt népszerűsége. Őszre, a parlamenti szezon beindulása után viszont igen. Magyarázatuk szerint akkor már látni lehet majd, hogy miként néz ki a valóságban a sokat emlegetett konstruktív ellenzékiség.