Hűtötte Gyurcsány a fűhöz-fához szaladó Zuschlagot

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc mindössze egyszer beszélt Zuschlag Jánossal a szocialista politikus büntetőügyéről, amikor azt tanácsolta neki, hogy ne fusson fűhöz-fához, mert azzal teszi a legrosszabbat. Ez derül ki a kormányfő Zuschlag-ügyben tett tanúvallomásából. Az ügyben tett vallomását Szilvásy György titokminiszter is nyilvánosságra hozta, ő a pályázati rendszerekről vallott az ügyészeknek, és azt mondta: Zuschlag csak ismerőse volt.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök eljuttatta az MTI-hez a Zuschlag-ügyben tett vallomását. Eszerint mindössze egyszer beszélt Zuschlag Jánossal a büntetőügyével kapcsolatban. Vallomása szerint Gyurcsány az ügyész kérdésére beszámolt arról, hogy 2007. augusztus végén, szeptember elején Kecskeméten találkozott az MSZP-frakció tagjainak egy csoportjával, ahol ott volt Zuschlag János is.

Amikor távozóban volt a megbeszélésről, a szocialista politikus odament hozzá és mondott valamit arról, hogy büntetőeljárás folyik ellene - vallotta Gyurcsány. "Én azt válaszoltam neki, hogy a legrosszabbat azzal teszed, hogy fűhöz-fához futsz ezzel. Korábban ugyanis hallottam, hogy többeket felhívott, például Lendvai Ildikót. Ezután elváltunk egymástól" - olvasható a tanúvallomásban.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy Zuschlag Jánost 2002-2003-ban parlamenti képviselőként ismerte meg. Véleménye szerint a szocialista politikus "könnyen észrevehető ember volt", ismeretségük munkatársi kapcsolat volt, hiszen minisztersége idején Zuschlag János vezette az MSZP-frakció ifjúsági és sport munkacsoportját.

A minisztériumi pályáztatásról szólva tanúvallomásában kitért arra: a kiírásról, vagyis a célról, a feltételekről és a lehetséges pályázók köréről a minisztérium döntött, a döntés minden esetben a tárcavezetőé volt. Hozzátette, a döntést hosszú és mély viták előzték meg, amelyben részt vettek kormánypárti politikusok, többek közt Zuschlag János is. A pályázat közzétételét, a pályázati tanácsadást, a dokumentumok érkeztetését, befogadását, vagyis a teljes döntés-előkészítést a minisztérium háttérintézményeként működő Mobilitas intézte emlékezett vissza. A gyermek és ifjúsági helyettes államtitkár volt jogosult arra, hogy a szakértői véleménnyel ellátott pályázatok közül támogatásra érdemesnek minősítsen anyagokat, ez a lista került a közigazgatási államtitkárságra, majd tovább a miniszterhez - folytatta.

Gyurcsány Ferenc szerint miniszterként csak jóváhagyta az elé terjesztett listát és aláírta. Az ügyész azon kérdésére, adott-e utasítást arra vonatkozóan, hogy a beérkező pályázatok, illetve egyedi támogatási kérelmek közül, melyeket bíráljanak el pozitívan, a miniszterelnök azt válaszolta: fajsúlyos, egyedi döntést igénylő kérdésekben biztosan volt véleménye. A nagyságrendre példaként a Művészetek Völgyét, illetve a Sziget Fesztivált hozta fel. Elképzelhetetlennek tartom, hogy egyedi, kis értékű, országos jelentőséggel nem bíró pályázatok elbírálásába beleszóljak - jelentette ki tanúkihallgatásán.

Gyurcsány Ferenc tanúvallomásában kérdésre válaszolva arról is beszélt: nem volt tudomása arról, hogy a Fiatal Baloldal-Ifjú Szocialisták szervezete milyen költségvetéssel működött, küzdött-e finanszírozási problémákkal és ezért pályázati pénzeket használt fel céljainak megvalósítására.

A miniszterelnök 2007. szeptember 25-én Kecskeméten tett alig több mint másfél órás tanúvallomásában az ügy másik gyanúsítottjáról, Marsovszky Balázsról annyit mondott, ennek az ügynek a kapcsán ismerte meg az elmúlt hónapokban. "Különféle rendezvényeken futottunk össze, itt elmondta, hogy bajban van és a tanácsomat kérte, hogy mit kell csinálni. A feltett kérdésre azt válaszoltam, hogy együtt kell működni" - olvasható Gyurcsány Ferenc tanúvallomásában.