Fodor és Hiller is MSZP-SZDSZ párbeszédet akar

Vágólapra másolva!
Az ATV vasárnap esti műsorának vendége volt a szombaton megválasztott SZDSZ-elnök, Fodor Gábor és az MSZP-s oktatási és kulturális miniszter, Hiller István. Mindketten arról beszéltek: nyitottak a párbeszédre a két párt között. Fodor azt tervezi, visszahívja az SZDSZ egykori meghatározó személyiségeit, és elődje, Kóka János jövőbeli szerepéről is van már terve.
Vágólapra másolva!

Fodor Gábor, az SZDSZ új elnöke és Hiller István, a szocialista kormány tagja is párbeszédet szorgalmazott a két párt között az ATV Pont 7 című vasárnap esti műsorában.

Fodor Gábor azt mondta: az SZDSZ ellenzéki pártként is az ország érdekét kívánja szolgálni, ezért nyitott arra, hogy a szocialistákkal megtalálják a közös pontokat. "Várom a kormánytól a cselekvési programját, mutassa meg a kormány (...), és ha abban találunk olyan pontokat, amelyek lehetnek közösek, akkor erről lehet tárgyalni" - nyilatkozta a liberálisok szombaton megválasztott elnöke. Hozzátette ugyanakkor: ha nem találnak ilyen pontokat, akkor az "nyilván más helyzet".

Hiller István szocialista oktatási és kulturális miniszter a műsor következő vendégeként azt mondta: eddig is partnerként tekintettek, és most is akként tekintenek az SZDSZ-re. Felidézte, hogy ő a koalíció felbomlása után is azt képviselte: "ajtókat nem szabad becsapni, a hidakat nem szabad felégetni". "Mi az együttműködésre nyitottak vagyunk" - jelentette ki, és azt is hozzátette: egyetért Fodor Gáborral abban, hogy beszélgetésre, párbeszédre van szükség.

Hiller arról beszélt: ha az SZDSZ egy világos szakmai és elvi politikai nézetrendszert képvisel, akkor ebből az együttműködésnek "valamilyen", közelebbről meg nem határozott formája kialakulhat.

Visszahívná Fodor a meghatározó SZDSZ-eseket

Ugyanebben a tévéműsorban került szóba az is, hogy Fodor visszahívná pártjába az SZDSZ meghatározó politikusait, köztük Bauer Tamást, Kis Jánost, Tölgyessy Pétert, Tamás Gáspár Miklóst és Hack Pétert. Fodor úgy fogalmazott: az ultimátumok politikája az SZDSZ részéről lejárt, ő a jövőben a párbeszéd politikáját kívánja képviselni, és kísérletet tesz a több évtizedes sebek begyógyítására.

Fodor azt tervezi, hogy az elkövetkezendő hetekben felkeresi mindazokat, akik az SZDSZ-t elhagyták, s valaha meghatározó személyiségei voltak a pártnak. "Szeretném világossá tenni a számukra, hogy nyitva az ajtó" - mondta az új pártelnök, aki szerint azért naivitás lenne azt hinni, hogy sokan visszatérnek majd, de "egy rendes kapcsolat" kialakítása velük elengedhetetlen.

Fodor közölte azt is: van már terve, elképzelése Kóka János jövőbeni pártbeli szerepével kapcsolatban, ám erről egyelőre nem kívánt nyilatkozni. Azt mindenesetre jelezte, hogy elődje "fontos feladatra" és "hasonló gesztusra számíthat", mint amit ő kapott tőle, amikor környezetvédelmi miniszteri jelölését biztosította.

Arra a felvetésre, hogy eddig, hagyományosan mindig a párt elnöke volt egyben a frakció vezetője is, Fodor Gábor azt válaszolta: "gondolkodjunk el ezen".

A kérdésre, hogyan fér össze az ellenzéki SZDSZ szerepével az, hogy a pártjuk holdudvarához tartozó személyek a koalíciós válás után is az állami cégek igazgatótanácsaiban, felügyelőbizottságaiban ülnek, azt mondta: nem ál-, és nem is félig ellenzéki SZDSZ-t képzel el. "Az ellenzéki párt természetes módon nincs ott ezeken a helyeken" - jelentette ki. Szerinte az SZDSZ-nek viszont sok olyan embere van ezeken a posztokon, akik szakmailag rendkívül rátermettek, ezért esetükben "az adott helyzetet kell majd mérlegelni".

Fodor beszélt arról is, hogy az SZDSZ-nek stílusban is változnia kell. A kisebbségi kormányzással összefüggésben pedig azt nyilatkozta: élni kíván az SZDSZ kulcsszereplős helyzetével, de visszaélni ezzel nem szabad.

Az SZDSZ megerősödésének esélyeire utaló kérdésekre úgy válaszolt: most más a helyzet, mint egy évvel korábban, amikor az 5-10 százalék közötti eredmény elérése még reális volt. Szerinte ma a liberális párt célja az, hogy az öt százalék fölé kerüljön.