Több ingatlan miatt gyanúsítják a borsodi közgyűlés alelnökét

Vágólapra másolva!
Olcsón eladott önkormányzati ingatlanok miatt nyomoznak a borsodi megyei közgyűlés fideszes alelnöke ellen. Gergely Zsoltot vesztegetéssel gyanúsítják, elsősorban a miskolci Nemzetközi Kereskedelmi Központ épületének eladásával kapcsolatban. A politikus elleni eljárásról a HVG írt, hétfőn az ügyészség közölte, több más megyei ingatlan eladását is vizsgálják.
Vágólapra másolva!

Nem csak a volt miskolci MSZMP-székház, ma Nemzetközi Kereskedelmi Központnak (megyeszerte csak ITC-nek) nevezett épület értékesítésének a körülményeit, hanem más ingatlan eladását is vizsgálja az ügyészség.

Korábban a HVG írta meg, hogy vesztegetés alapos gyanújával gyanúsítottként hallgatták ki Gergely Zsoltot, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat közgyűlésének fideszes alelnökét. A hetilap úgy tudja, hogy a Debreceni Nyomozó Ügyészség feljelentés után indított vizsgálatot, ezt követően lett gyanúsított Gergely és további három ember. A vizsgálat - amely telefonlehallgatási jegyzőkönyvekre támaszkodik - azt próbálja kideríteni, történt-e szabálytalanság az önkormányzat tulajdonában lévő székház eladása körül.

Jónáné Pocsai Edit, a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség szóvivője hértfőn azt mondta, alapvetően az ITC-székház eladásával kapcsolatos önkormányzati döntést elemzik, de másik, nem miskolci ingatlan ügyében is vizsgálódnak.

A tizenkét szintes épületet többször próbálta értékesíteni az önkormányzat - sikertelenül. A HVG szerint mindig ugyanazok jelentkeztek vevőként, az általuk felkínált ár azonban jóval alacsonyabb volt, mint az épület irányára.

Gergely Zsolt az MTI-vel múlt pénteken azt közölte: a gyanúsítás ténye igaz, de bűncselekményt nem követett el, és ezért a gyanúsítás ellen panasszal élt. "Az önkormányzat közgyűlése 2007 decemberében előterjesztésünkre úgy döntött, hogy a háromszor forgalmi értéken eredménytelenül, majd ezt követően érték megjelölése nélkül negyedszer is meghirdetett székházat a felajánlott összegért nem kívánja eladni. Ezért az ingatlant nem értékesítettük" - közölte. Gergely ezenfelül az eljárás jelenlegi szakaszában nem kívánt nyilatkozni.

Kormos Dénes, a közgyűlés MSZP-s frakcióvezetője az MTI-nek azt mondta: frakciójuk folyamatosan szóvá tette a megyei önkormányzatnál a vagyontárgyak "elkótyavetyélését", az utóbbi időben szinte minden vagyontárgy az eredeti kikiáltási ár feléért ment el, és jószerivel mindig azonos cégek jelentek meg kedvezményezettként. Az ITC eladásával az MSZP-frakció soha nem értett egyet, mert az egy forgalomképes vagyon, a megyei önkormányzatnak hitelfedezetként is szolgál, egyfajta biztonságot is jelent - közölte. Kormos szerint ez a legnagyobb vagyontárgya az önkormányzatnak, milliárdos tétel, ha ezt is elkótyavetyélné, az komoly vagyonvesztés lenne. Amennyiben az eljárás bebizonyítja a gyanút, érdemes lesz végignézni a megyei önkormányzat egész értékesítési gyakorlatát, és a frakció megteszi azokat a lépéseket, amelyek a politikai felelősség érvényesítéséhez szükségesek - mondta Kormos Dénes.