Tervet készít a következő két évre a kormány

Vágólapra másolva!
Elkezdődött a kormány kétnapos konzultációja Dobogókőn. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ezen a megbeszélésen akar átfogó támogatást szerezni az ősszel Országgyűlés elé terjesztendő javaslatokhoz. Kedden beszámolót tart a gazdasági és a szociális tárca vezetője, valamint a pénzügyminiszter. A liberális párttal kapcsolatos kérdésekre Gyurcsány azt mondta újságírók előtt: "együttműködési partnerségben" gondolkodik az MSZP és az SZDSZ között.
Vágólapra másolva!

Adó-, költségvetési, jóléti és szakképzési kérdések lesznek napirenden a kormány és az MSZP-vezetés kétnapos konzultációjának első napján kedden, Dobogókőn - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A kormányfő tájékoztatása szerint szerdán kiemelten az egészségügy következő két évre szóló és hosszú távú feladatainak meghatározása lesz a téma, továbbá a minisztérium legfontosabb szakmapolitikai kérdéseiről tárgyalnak.

A kormány június végére átfogó szakmai támogatást akar szerezni azokhoz a javaslatokhoz, amelyek a megbeszélések eredményeként ősszel az Országgyűlés elé kerülhetnek. A kormányfő arról beszélt: az elmúlt időszakban kiderült, hogy a kormány sem az utcáról, sem a parlamenten belülről nem buktatható meg, és tartalmi értelemben is működik a kisebbségi kormányzás

Gyurcsány azért kezdeményezte a kétnapos konzultációt, hogy megteremtse az egységet a kormányban és a pártban a következő két év politikájához, amelynek középpontjában a munka és a gazdaságfejlesztés áll - közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő korábban az MTI-vel.

Gyurcsány május 21-én jelentette be, hogy közvetlenül a tavaszi ülésszak utolsó napját követően kétnapos politikai konzultációra hívja az MSZP elnökségét, a szocialista parlamenti frakcióvezetést, a kormánytagokat, és az államtitkárokat.

Ma a miniszterelnök vitanyitójával kezdődik a konzultáció, majd a résztvevők meghallgatják az Oriens prezentációját arról, hogy szerintük melyek azok a problémák, amelyekkel szembe kell nézni. Ezután Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, Veres János pénzügyminiszter és Szűcs Erika, a szociális tárca vezetője tart beszámolót, ezekben javaslatokat tesznek a változtatásra a kormány és a párt vezetőinek.

Gyurcsány Ferencet az SZDSZ-ről is beszélt kedd délelőtt újságírók ellen. Azt mondta: biztos abban, hogy az MSZP tud olyan kezdeményezéseket tenni ősszel az Országgyűlésben, amelyekről az SZDSZ is azt gondolja, hogy az ország érdekében állnak, és összeegyeztethetőek politikájukkal.

Arra a felvetésre, tervezi-e, hogy koalíciós egyeztetéseket kezdeményez az SZDSZ-szel, úgy válaszolt: azt tervezi, hogy "továbbra is nyitott politikát folytat, amelyet mindenkinek van lehetősége támogatni". "Nyitottan várjuk a szabad demokraták együttműködését, de miután ők hagyták ott a koalíciót, elsősorban nekik kell végiggondolni, hogy milyen formában, szerkezetben, milyen politikához tudnak a későbbiekben támogatást nyújtani" - tette hozzá. Gyurcsány azt mondta "együttműködési partnerségben" gondolkodik az MSZP és az SZDSZ között.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: a kormánynak ma nincs programja, amit leginkább az bizonyít, hogy éppen azért ültek össze Dobogókőn, hogy valamilyen programféleséget alkossanak, miután a koalíciós program már nem érvényes. A fideszes politikus szerint ahhoz, hogy ez valóban kormányprogrammá válhasson, szeptemberben a parlament előtt meg kell méretni, vitát kell róla folytatni, és az Országgyűlés dönteni fog, hogy ennek alapján Gyurcsány Ferenc, az általa vezetett kormány és programja bírja-e parlament többségének támogatását.