Gyurcsány szerint nyerhet az MSZP 2010-ben

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc szerint a szocialista párt megnyerheti a parlamenti választásokat két év múlva, mert addig képesek lesznek bebizonyítani az országnak, hogy jó az, amit a kormány csinál. A miniszterelnök egy reklámszövegre utalva megjegyezte, hülyeség lenne a kormánynak épp akkor átadnia a helyét az ellenzéknek, amikor túl van a kormányzás nehezén.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök a közszolgálati televízió Az este című műsorában szerdán érvelt amellett, hogy bár az ellenzék most jelentős előnyben van a népszerűséget tekintve, azért az MSZP-nek megvan az esélye a választási győzelemre, ha a kisebbségi kormányzás működőképes lesz és a kormány kitart 2010-ig. Erre az emlékezetes 2005-ös Milan-Liverpool Bajnokok Ligája döntőt hozta fel példának, ahol az olasz csapat három nullra vezetett az első félidő végén, a meccset és ezzel a trófeát mégis az angol csapat nyerte el végül tizenegyesekkel.

Egy ismert reklámszöveget idézve azt mondta, "hülye azért nem vagyok". Szerinte ugyanis a kormány részéről ostobaság lenne a fájdalmas intézkedések meghozatala után felállni, és átadni a helyet másnak, hogy learassa ezeknek a gyümölcsét. Gyurcsány annak ellenére fogalmazott így, hogy az ttóbbi hónapokban számos közgazdász és elemző figyelmeztetett arra, további fájdalmas reformokra van szükség, különben Magyarország vészesen lemarad a régió országaihoz képest.

Gyurcsány Ferenc a műsorvezető kérdésére válaszolva beszélt arról is, az elmúlt hat hét szerinte azt bizonyítja, hogy a kisebbségi kormányzás működőképest, szakmai ügyekben ugyanis sikerült elfogadtatni törvényeket. A miniszterelnök ugyanakkor a műsorban élesen kritizálta az ellenzéket, mert szerinte az "Európában is visszatetszést keltő brutalitása" akadályozott meg szerinte az elmúlt két évben egyes átfogó szerkezeti átalakításokat.

Szerinte a kormányzat és a Fidesz gazdaságpolitikája között az a két alapvető különbség, hogy az ellenzéki párt (és egyes gazdasági szakértők) a következő években csökkentenék a szociális ellátások szintjét, és nem tartják követendőnek az elfogadott konvergencia-pályát.

A szocialisták viszont elkötelezettek a szociális ellátások szintjének legalább is a megőrzésében, ezen belül a nyugdíjak svájci indexálási rendszerének megtartásában - hangsúlyozta a miniszterelnök. Ugyancsak pártja szociális érzékenységére hivatkozva utasította el Gyurcsány Ferenc a minimálbér alatti jövedelmek esetleges megadóztatásának lehetőségét is. A konvergencia-pálya feladása pedig sokat rontana az ország nemzetközi megítélésében - figyelmeztetett a miniszterelnök.