Újfajta ázsiai drogot foglaltak le Pesten

Vágólapra másolva!
Újfajta kábítószert foglaltak le a repülőtéri vámhivatal munkatársai Budapesten. Kartondobozokban, banánlevélbe csomagolva találták meg a legalább harmincmillió forint értékű szállítmányt, amely a khat néven ismert növény szálaiból állt.
Vágólapra másolva!

A khat Közép-Keleten, Afrikában és Ázsiában népszerű, a kábítószer-élvezők a növény leveleit rágják, illetve elszívják - közölte a vám- és pénzügyőrség szóvivője, aki beszámolt róla, hogy ebből a drogból lefoglaltak egy legalább harmincmillió forintos szállítmányt a repülőtéri vámhivatal munkatársa.

Sipos Jenő közleménye szerint a vámhivatalnál egy cég négy kartondoboz végleges kivitelét kérte. A vámhivatal a tételes vámvizsgálat mellett döntött, amelynek során a dobozokban csaknem 300 darab, hánccsal összekötött banánlevélbe és papírtörlőbe csomagolt khat-szálat találtak a pénzügyőrök. A vámhivatal által lefoglalt növények egyik alkaloidja, az előzetes szakvélemény szerint kábítószernek minősül - írta a szóvivő.

Hozzátette: az eljárás során a vám- és pénzügyőrség nyomozói megállapították, hogy a csomagokhoz tartozó fuvarleveleken szereplő külföldi címzett fiktív személy. További adatok alapján a vám- és pénzügyőrség felfigyelt négy külföldi állampolgárra, akiket elfogtak. Tőlük további 90 darab növényt foglaltak le. A négy gyanúsított ellen kábítószerrel visszaélés miatt indult eljárás, a bíróság elrendelte előzetes letartóztatásukat.