Vágólapra másolva!
Nem engedte utazni a falubuszon Somogyhatvan polgármestere egykori politikai riválisát, és ezzel megsértette az egyenlő bánásmód követelményét - mondta ki az Egyenlő Bánásmód Hatóság. A szervezet megtiltotta a polgármesternek, hogy tovább folytassa a hátrányos megkülönböztetést, de a panaszos azt állítja: a határozat megszületése után is rászóltak a buszozás miatt.
Vágólapra másolva!

Megsértette az egyenlő bánásmód követelményét Somogyhatvan önkormányzata, amikor a község egyik lakójának nem engedte használni a falubuszt - állapította meg az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) a héten nyilvánosságra hozott határozatában.

A panaszos Nagy Gabriella azzal kereste meg a hatóságot, hogy míg a négyszáz lelkes falu többi lakója igénybe veheti a falubuszt, addig a polgármester, Tóth Lajos József számára megtiltotta ezt. Nagy korábban munkába járásra használta alkalmanként a falubuszt, hogy eljusson a közeli Somogyapátiba. Szerinte a kialakult gyakorlat az volt a községben, hogy a buszra bármelyik helyi lakos felszállhatott, ha épp volt rajta hely.

2007 novemberében közölte vele a falugondnok, aki egyben a busz sofőrje, hogy a polgármester utasítása alapján többé nem használhatja a járművet. Mikor pár nappal ezután egy reggel elromlott Nagy kocsija, és fel akart szállni a buszra, a sofőr újra elmondta - több szem- és fültanú előtt - a tiltást, és le kellett szállnia - áll az EBH honlapján elérhető határozat esetismertetésében. Nagy először az önkormányzaton tett panaszt, de a képviselő-testület határozatban megerősítette a polgármester döntését.

Nagy Gabriella a 2006-os önkormányzati választáson maga is indult a polgármesteri tisztségért Tóth Lajos ellen, és mikor egy évvel később időközi választást tartottak a képviselő-testület önfelosztása miatt, ismét megmérkőztek, de kis különbséggel megint Tóth került ki győztesen. Az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz írt kérelmében Nagy azzal magyarázta a falubusz kapcsán őt ért hátrányos megkülönböztetést, hogy korábban többször megtámadta a polgármester döntéseit, és eltérő véleményt képviselt a község életét érintő kérdésekben.

Az EBH eljárása során a polgármester azt állította: nem volt szó hátrányos megkülönböztetésről, Nagyot azért szólította fel a buszozás mellőzésére, mert szerinte a helyi lakosok szóvá tették, hogy jogtalan előnyöket élvez másokkal szemben, mikor ingyenesen utazik. Tóth pénteken az [origo]-nak azt mondta: azért volt jogtalan előny Nagy buszozása, mert senki más nem használta rajta kívül a buszt munkába járásra. A polgármester hozzátette: óvodások szülei panaszkodtak neki Nagyra, mondván nincs elég hely a buszon, "a gyerekek egymás ölében ülnek". Tóth szavait az EBH előtt nem erősítették meg a megkérdezett tanúk - köztük a buszsofőr sem. "Sem a többiekkel szembeni jogtalan előnyökre, sem azok sérelmezésére nem merült fel bizonyíték" - olvasható a hatóság határozatában.

Tóth hivatkozott a falugondnoki szolgálat személyszállítási kötelezettségeiről szóló helyi rendeletre is, amely előírja többek között a gyerekek iskolába, óvodába utaztatását, de nem szerepel benne a lakosok munkába szállítása. A hatóság ezt az érvet azért nem fogadta el, mert szerinte a rendelet szövegéből nem vezethető le, hogy a falubuszt kizárólag a felsorolt célokra lehet használni, és a munkába utaztatás tilos volna.

Áprilisi keltezésű határozatában az Egyenlő Bánásmód Hatóság végül megállapította, hogy a polgármester eltérő véleménye miatt hátrányban részesítette Nagy Gabriellát. A hatóság elrendelte a jogsértést megállapító határozat nyilvánosságra hozatalát, és megtiltotta a jogsértő magatartás folytatását.

Továbbra sem buszozhat

Tóth Lajos pénteki megkeresésünkkor kifogásolta az EBH eljárását, szerinte ő helyesen járt el, úgy, ahogy a testületi rendelet előírta. Tóth szerint a hatóság nem vette figyelembe ezt a rendeletet, "nem szerezte be a háttérbizonylatokat". Az EBH interneten olvasható határozata ugyanakkor több ponton is utal a polgármester által emlegetett rendeletre.

A polgármester azt állította az [origo]-nak, nincs tudomása arról, a határozat megszületése után próbált-e buszozni a panaszos. Nagy Gabriella viszont pénteken azt mondta: az EBH döntése után két héttel egy reggel falubusszal ment munkába. "Gondoltam, hogy most már semmi gond nem lehet, megmutattam a falugondnoknak a határozatot. De délután egy óra körül telefonált a gondnok, hogy a polgármester megtudta, és nem engedélyezi" - mondta Nagy, aki szerint a polgármester nem csak hogy ellenszegül a határozatnak, de ki sem függesztette azt az önkormányzat hirdetőtábláján, pedig erre is kötelezte a hatóság.

Hogyha az elmarasztalt önként nem tesz eleget a határozatban foglaltaknak, és ezt jelzik a hatóság felé, akkor elrendelik a végrehajtást - közölte Gyarmati Edit, az EBH munkatársa. Nagy Gabriella azt mondta, ő már kezdeményezte is ezt. A végrehajtás a közigazgatósági hatósági eljárásról szóló törvény alapján történik, és bírságot szabhatnak ki a határozatnak ellenszegülőre. Volt már erre példa a hatóság gyakorlatában - tette hozzá Gyarmati.