Lecsapnak augusztustól a szlovák rendszámmal furikázókra

Vágólapra másolva!
Hajtóvadászatot indít augusztusban a VPOP a rendőrséggel és az APEH-hel karöltve azok ellen, akik Magyarországon élő magyar állampolgárként szlovák rendszámmal közlekednek autójukkal. A VPOP vezetője szerint ők mind adócsalók. A rajtakapott ügyeskedőkre vám- és adóellenőröket küldenek - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Augusztustól lecsapnak a szlovák rendszámú autókkal közlekedő magyarokra - írja a Népszabadság. A lap szerint a VPOP listát kért szlovák társszervezetétől a Szlovákiában telephellyel rendelkező cégekről és ideiglenes lakhellyel rendelkező magánszemélyekről. Ez augusztusra készül el. Akkor a vámosok rendőrséggel és az APEH-hel karöltve erednek a Nagy János VPOP-vezető által adócsalónak nevezett emberek után, akik nem élnek életvitelszerűen Szlovákiában - vagyis egy évben nem töltenek ott legalább 183 napot - de mégis szlovák rendszámú autóval járnak.

Augusztustól a szlovák rendszámmal közlekedő autósokat folyamatosan igazoltatják majd. Adataikat összevetik a szlováktól kapott listával, és akiről kiderül, hogy Szlovákiában van cégének telephelye, vagy neki magának ideiglenes lakhelye, adó- és vámellenőröket küldenek rá.

A vámosok szerint 1902 magyarnak van bejelentett szlovákiai tartózkodási helye, és 3500 cégnek telephelye. A hatóságok szerint ezek többsége papíron létezik azért, hogy olcsóbban tudjanak venni és fenntartani autókat. Szlovákiában nincs regisztrációs adó, és alacsonyabb az általános adószint is, mint az itthoni. A jelenleg érvényes szabályok szerint magyar állampolgár legfeljebb 30 napig autózhat itthon külföldi rendszámú kocsival, hacsak nem tölti az év legalább felét külföldön. 30 nap után honosítani kell a járművet.

A lap szerint kérdéses, hogy érdemes-e a várhatóan több száz eset mindegyikében adócsalás miatt nyomozást indítani az amúgy is leterhelt adónyomozóknak. Nem kizárt, hogy a rajtakapott ügyeskedőket végül csak a regisztrációs adó befizetésére, és magyar rendszám felszerelésére kötelezik - olvasható a Népszabadságban.