Orbán: Vadházasság lenne az SZDSZ-szel koalícióra lépni

Vágólapra másolva!
Tárgyi kérdésekben lehet együttműködés, de koalíció nem az SZDSZ-szel, egy esetleges előrehozott választás után - mondta péntek reggel a TV2-nek Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. Orbán előző nap pártja évadzáró rendezvényén azt mondta, gazdasági kényszere van az előrehozott választásoknak.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szerint egy előre hozott választás után tárgyi kérdésekben lehet együttműködés a Fidesz és az SZDSZ között, de a koalíció lehetőségét kizárta a TV2-nek adott péntek reggeli interjúban. "Ez egy vadházasság lenne, azt hiszem" - mondta. A pártelnök szerint elsőként a parlament feloszlatásában, majd a választást követően tárgyi kérdésekben is lehet együttműködés. Szerinte gazdasági témában, például az adócsökkentés ügyében vannak átfedések a két párt elképzelései között. Azt még nem tudni, hogy Fodor Gáborral, az SZDSZ új elnökével mikor találkoznak.

Orbán beszélt a Monokon bevezetett és nagy vihart kavart közmunkáért segélyt programról is. Szerinte hasonló döntéseket a polgári kormány is hozott, amikor a gyerekek iskolába járásához kötötte a családi pótlék kifizetését. Közölte, ha a Fidesz kormányra kerül, akkor új egyezséget akar kötni az önkormányzatokkal is. A szociális segéllyel kapcsolatban, ha kérnék, döntési szabadságot kellene kapniuk - mondta.

A Kéri László politológus által szervezett zártkörű rendezvényről kiszivárgott kijelentéseivel kapcsolatban azt mondta, ha legközelebb elmegy egy ilyen rendezvényre, ahol a meghívó leteszi a nagyesküt, hogy soha, semmi nem szivárog ki, ő akkor is "úgy él", hogy amit mond, azt felveszik, lehallgatják és később felhasználhatják ellene.

Orbán csütörtökön pártja évadzáró rendezvényén tartott beszédet. Azt mondta, az előre hozott választásoknak gazdasági kényszere van. Magyarország a gazdaság jelenlegi állapotában nem tud megbirkózni egy robbanásszerű áremelkedéssel, egy tehetetlen kisebbségi kormánnyal a nyakában - mondta. Szerinte az országot elbocsátási hullám, csőd, egyre több kifizetetlen rezsiszámla, az egészségügy és az oktatás leépülése, a közbiztonság és a közigazgatás szétesése fenyegeti.