Hazahozták az Afganisztánban meghalt magyar katona holttestét

Vágólapra másolva!
Hazahozták az Afganisztánban meghalt Kovács Gyula holttestét hétfőn. A tűzszerész egy házilag készített robbanószer hatástalanításakor veszítette életét.
Vágólapra másolva!

Az Afganisztánban elhunyt Kovács Gyula holttestét szállító AN-26-os katonai szállító repülőgép hétfőn 18 órakor az egyik hangárból gurult a katonai tiszteletadás helyszínére a kecskeméti légibázison.

A MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison megjelent Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Havril András vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke és Tömböl László altábornagy, a MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka is.

A katonai szállítógép Kölnből hozta Kecskemétre a Kovács Gyula holttestét tartalmazó koporsót. Afganisztánból Németországba a német légierő gépe szállította a koporsót.

A repülőtéren katonai tiszteletadással fogadták a posztumusz hadnaggyá előléptetett tűzszerész koporsóját.

A repülőgépről a tűzszerész bajtársak hozták le a nemzeti színű lobogóval letakart koporsót, majd Hajdu Gábor ezredes, a tűzszerészek parancsnoka a koporsót fogadó Szekeres Imre miniszternek jelentett. Ezután a koporsót egy gépjárműre tették.

A koporsót szállító gépkocsi katonai kísérettel indult a temetés színhelyére, Szeghalomra. Kovács Gyula hadnagyot kedden temetik el.

Június 10-én Afganisztánban, egy házi készítésű robbanószerkezet hatástalanítása közben vesztette életét a 30 éves Kovács Gyula. Az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy Kovács Gyula főtörzsőrmester mindent szabályosan tett, és védőruha is volt rajta.