Az ombudsman szerint törvényellenes a monoki segély-rendelet

Vágólapra másolva!
Kállai Ernő kisebbségi ombudsman szerint törvényellenes a monoki önkormányzat által kezdett gyakorlat, miszerint közmunkához kötnék a segélyezést. Az MTI szerint a vizsglat eredménye foglalkozik a Szerencsi Többcélú Kistérségi Társulás 18 településének kezdeményezésével is, amelyben a családtámogatási rendszer átgondolását szorgalmazzák.
Vágólapra másolva!

Törvényellenes a monoki és a hozzá csatlakozott más települési önkormányzatok azon döntése, hogy a segélyek kifizetését közmunkához kötik - állapította meg a kisebbségi ombudsman vizsgálata, amelynek eredményéről hétfőn értesült az MTI.

A vizsgálat kitér a Szerencsi Többcélú Kistérségi Társulás tizennyolc településének polgármesterének kezdeményezésére is, amelyben a családtámogatási rendszer átgondolását szorgalmazzák az Országgyűlésnél és a kormánynál.

Szepessy Zsolt, Monok független polgármestere az MTI kérdésre azt mondta: sérelmesnek tartja és erősen megkérdőjelezi a jelentés objektivitását az, hogy a Monok önkormányzatától még nem kapta meg a szükséges vizsgálati anyagot, amelyet egyébként ők kértek.

A polgármester úgy fogalmazott: az ombudsman húsz kérdést tett fel a monoki kezdeményezéssel és a monoki helyzettel kapcsolatban, erre adtak választ, de ezt még nem küldték el. A kérdések és válaszok mellett egy nyolcoldalas kísérő levelet is csatoltak - közölte Szepessy Zsolt.

Az ombudsman álláspontja semmire nem kötelezi az önkormányzatot - mondta a polgármester. A monoki kezdeményezés, amelyhez több település is csatlakozott, illetve jelezte ilyen szándékát, megmutatta, hogy túlhaladta az idő a mai segélyezési rendszert. A monoki példára figyelt fel az egész ország, s a döntéshozóknak is figyelembe kellene venniük ezt a jelzést - tette hozzá.

A vizsgálati eredményekről Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa kedden sajtótájékoztatón számol be.