Miért jobb a Gyurcsány-kormány, mint az öné? (kiscsillag0802)

- Tudja, ízlések és pofonok. Mi az egyenes beszédet szeretjük, az őszinteséget és az adott szó tiszteletét. Nem mindenki van ezzel így. Nekik is kell tudniuk valakire szavazni.

Miért van az, hogy minden nyilatkozat, amit a köztisztviselők tesznek, nagy szavakkal vannak teletűzdelve, és a rendszer átláthatatlansága miatt nem láthatunk mögéjük? (tefi01)

- Ha arra gondol, hogy nem bízhatunk az állami emberek és politikai vezetők nyilatkozatainak valóságában, akkor igaza van. Én se hiszek nekik. Szerintem egyfolytában hazudoznak. Két éve még azt mondták, dübörög a gazdaság, stabil és nagy a jólét, a költségvetés köszöni, jól van, bennünket irigyel Nyugat-Európa, és a pannon puma ugrani készült. Ki az, aki ezek után akár egyetlen állami ember szavát is elhiszi?

Hogyan vélekedik a mai Orbán Viktor az 1994 előtti, liberális Orbán Viktorról? (iceberg005)

- Ha a liberális szó nem vált volna az értéktelenség, a gyökértelenség, a felelőtlenség, a közösségellenesség szinonimájává az elmúlt 15 évben Magyarországon, akkor azt mondanám, ma is liberális vagyok. Kossuth, Deák, Eötvös - nem olyan rossz névsor ez. A baj az, hogy a liberalizmus mint politikai kategória összefonódott az SZDSZ nevű párttal. Együtt áldozott le a napjuk, egyik járatta le a másikat. De nem érdemes kiszolgáltatni magunkat efféle nyelvi játékoknak. A lényeg a szabadság. Mel Gibson oldalán állok - hajrá Braveheart!

Ön volt már szakállas vagány, szótlan népvezér, most épp állandóan nyilatkozik. Hogy lehet egy embernek ennyi arca? (kicsi)

- Nekem csak egy van, arról egyikünk sem tehet, ha a múló évek az arcáról is visszaköszönnek. Ez talán bocsánatos bűn. Igaz is, én hiszek abban, hogy 40 fölött mindenki felelős az arcáért, vagyis rá van írva az élete, meg az, ami az arca mögött van, ha akarja, ha nem. Apropó: ezért lehetnek csinosak az idős hölgyek is. Ami a nyilatkozást illeti: én a vitaminbombában hiszek. Nagy adagban bevisszük, és aztán csöndben maradunk, várjuk, hogy felszívódjon.

Ezek szerint most a vitaminbomba ideje van? És meddig akarja bombázni az embereket a médiaszerepléseivel? (amoba11145)

- Kitartás, már csak 1-2 nap.

Nem érzi azt, hogy a politikai karrierje a következő választások és az azt követő kormányzás után véget ér? 20 év az 20 év. (Pew)

- Nekem nincs politikai karrierem. Sosem tekintettem annak a mögöttem hagyott éveket. Csak szolgálatnak. Ha még értelmét látom, szívesen csinálom. Gandhival értek egyet: A jutalom az, hogy tehetted.

Ki lesz 2010-ben a Fidesz kormányfőjelöltje? (Duende24)

- A választások előtti kongresszus dönt majd erről. A felkészülést én irányítom.

Tervezi-e, hogy Semjén Zsoltot és/vagy Bayer Zsoltot kormányra kerülése esetén kormányzati posztra nevezi ki? Kérem, ne adjon kitérő választ! (hjísfalkdsjngét)

- Szegény Zsolti barátom valószínűleg szívinfarktust kapna, ha egyszer hivatalban kellene dolgoznia. Már a Fidesz alakuló ülésére is épp, hogy odaért. Azt hiszem, jól érzi magát újságkiadóként a bőrében. Ami a KDNP elnökét illeti, az majd a koalíciós tárgyalások kérdése lehet. A Fideszben munkát osztanak, nem pozíciót.

Mit szól ahhoz, hogy a fiatal baloldal kigúnyolja? (Supra forever)

- Hozzászoktam, bár nem esik jól. No, de ilyenek ezek a fiatalok.

Mennyit keresel havonta? (Sir Rasor)

- A vagyonnyilatkozatom 1990 óta elérhető az interneten. Talán én vagyok az egyetlen, aki mindig nyilvánosságra hozza. Ott keresse. Köszönöm.

Nem bánja, hogy annak idején kinevezte Simicska Lajost APEH-elnöknek? Azóta minden hasonló esetben vissza lehet utalni: ha azt szabad volt, ahhoz képest ez semmi. (borbíró piroska)

- 2002 után bosszúhadjáratot indított az MSZP ellenünk Keller népügyész vezetésével. Egyetlen visszaélést sem találtak, illetve tudtak alátámasztani. Ez számít. A többi mese, vagy ahogy modernül mondják, politika.

Ön szerint is vigyázni kell egy új párt felbukkanásával? (____extrémlányt!)

- Nem kell félni tőle, csak az a párt életképes, amelynek nagy számban vannak támogatói. S ha vannak, akkor hadd létezzen. A demokráciában ez a pártmegmaradás törvénye. Ön dönt.

Mit szólna egy zöldpárthoz, ami leginkább a környezetvédelemről szólna? Kötnének velük esetleg koalíciót? (SmileyBoy23)

- Az ügy fontos. Ha a feleségem nem mondaná, de mondja, akkor is tudnám, hogy a politikában az a legnagyobb gyalázat, hogy ezzel a kérdéssel nem foglalkozik eleget, sőt, valójában ezt kéne az első helyre tenni. Ha igény van, párt is van. Meglátjuk, mit hoz a jövő.

Nem gondolja, hogy az emberek gondolkodás módjában is ott van a hiba, nem csak a politikában? (Bibika MC)

- Óvatos lennék ezzel. Lassan 60 éve már a túlélés is komoly teljesítmény volt az emberek szemében. Ez nem múlik el nyomtalanul. Ha nincs szabadság, se a politikában, se a gazdaságban, se a kultúrában, annak következményei vannak. Az ember gondolkodásmódjára is. Ezen nem lehet ráolvasással, kioktatással javítani. Egy társadalom lélektani bajait csak maga a mindennapi élet, a gyakorlat orvosolhatja. Éljen a szabadság!

Ön szerint nem lenne egyszerűbb, ha a két nagy párt egyesülne, mint az unióban a tagállamok? Akkor közösen megoldanák a problémákat. (petyaworld)

- 1945 és 1949 között az összes demokratikus pártot összeverték, összeterelték egy nagy szövetségbe. Tudjuk, mi lett a vége. A baj nem a vitával van, a baj nem a versennyel van. A bajt a gyenge kormányzás, a tehetetlenség, a fantáziátlanság, vagyis a kormányzati kudarcok okozzák. Az egypártrendszer rossz válasz erre a kétségkívül komoly kihívásra.

Csak mint meghívott vendég szokott chatelni vagy otthon, mint magánember is? (DrJuga)

- Csak mint meghívott vendég. Örülök, hogy meghívtak. Én még a régi iskolából érkeztem, hiányérzetem van, ha nem látom annak az arcát, akivel beszélek. És azokkal sem jut időm beszélgetni, akikkel pedig személyesen is találkozhatom.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Ön szerint várható-e valami csoda, hogy az emberek a megkeresett bruttó pénzük közel annyi százalékát hazavihessék, mint mondjuk Szlovákiában vagy Csehországban? (Janika_Lányt_24)

- Csoda nem várható, inkább a Fidesz-kormányra érdemes tenni. Európa, legyünk szerények, egyik legvonzóbb adórendszerét szeretnénk felépíteni.

A magánéletben milyen Fletó elnök úr? ( budgerigal)

- Honnan a csudából tudnám én azt?

Ön komolyan gondolja, hogy a magyarok 75 százaléka hívő, és hogy Magyarország alapja a kereszténység? Mi van azokkal az ateista tudósokkal, művészemberekkel és gondolkodókkal, akik sokat tettek az országért? (Quincy Spink)

- Vajon honnan vette ezt a számot? Ráadásul hívőnek lenni statisztikailag aligha mérhető dolog. Tudja, van, amikor az ember közelebb, és van, amikor távolabb érzi magától a Jóistent. Sőt, olyan is akad, amikor szem elől téveszti. Mélyebb, emberibb dolog ez, mint a statisztika. Magyarország alapja természetesen a kereszténység, mint ahogy egész Európáé az. Az ateista tudósok, művészemberek és gondolkodók is a keresztény kultúra és civilizáció termékei.

Ön szerint lehet különbséget tenni egyház és egyház között, isten és isten között, kisebb és nagyobb vallási csoportok között? (tefi01)

- Hát persze. Én például világos különbséget látok és teszek a magam református egyháza meg a muzulmánok között. Nem kell tenni, a különbség van. Ilyen az élet.

Elnök úr, megváltozott a véleménye Nagy Imréről? (gyorsangyorsan)

- Érthető okokból - 1963-as születésű vagyok - személyes élményeim nem lehetnek. 1989. június 16-án az újratemetéskor elmondott beszédemben igyekeztem pontosan, árnyaltan és korrekten értékelni.

Húsz évvel ezelőtt, a Batthyány-emlékmécsnél összegyűlt társaságra hogy emlékszik vissza? (gyorsangyorsan )

- A Spartacus nevet viselő söröző előtt gyülekeztünk, inkább félszegek voltunk, mint acélosak, ráadásul főnök se volt, aki megmondja, afféle hoppmesterként, hogy akkor most mit is kéne csinálni. Egész addig, amíg Tamás Gáspár Miklós, akit az időközben rovásomra elkövetett gyalázkodások ellenére is jó emlékekkel őrzök, ki nem penderült a mécseshez. S utána mindenki úgy tett, cselekedett, ahogy vérmérséklete és karaktere diktálta. Sok remek ember volt akkor ott. Ezen a tényen az sem változtat, hogy sokan közülük SZDSZ-esek voltak, illetve időközben azok lettek. Tudja, a bajtárs az bajtárs.

Hogyan neveli a gyermekeit? Milyen értéket tart szem előtt? (lacy20)

- Becsületes, szüleiket tisztelő, jó magyar embereknek szeretném őket nevelni. De ez nem egyszerű. És nem mindig hagyják. Bízzunk a végeredményben.

Melyik ország válogatottjának drukkol az Eb-n? (Mezökövesdi f26)

- A görögöknek szurkoltam, mert mi már elvéreztünk. Meg is érdemeltük, gyatra kis teljesítmény volt ez. Én a meglepetéstornákat szeretem. És a kicsiknek szurkolok. Igaz, közben a portugálok naggyá nőttek, pedig csak akkorák, mint mi. Területre is, lélekszámra is. Persze az a kis portugálul beszélő brazil hátország is nyom valamit a latban.

Itt a vége, fuss el véle! Köszönöm, hogy itt lehettem. Hajrá, Portugália!