Vádat emeltek egy rendőrségi szakszervezetis ellen

Vágólapra másolva!
Vérlázítónak nevezte Szima Judit, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének (TMRSZ) főtitkára az ellene folyó eljárást. Szerinte el akarják hallgattatni. Az érdekvédő ellen bujtogatás miatt emeltek vádat.
Vágólapra másolva!

Bujtogatás miatt emelt vádat a hvg.hu portál információi szerint a Budapesti Katonai Ügyészség a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének (TMRSZ) főtitkárával szemben. Ács Tibor, az ügyészség szóvivője az MTI érdeklődésére annyit közölt: még májusban emeltek vádat egy rendőr főtiszt ellen bujtogatás vétsége miatt. A szóvivő személyiségi jogokra tekintettel nem kívánta megerősíteni a hvg.hu értesülését, hogy Szima Judit, a TMRSZ főtitkára lenne a vádlott.

Mint mondta, a büntető törvénykönyv szerint aki katonák között az elöljáró, a parancs vagy általában a szolgálati rend vagy a fegyelem iránt elégedetlenséget szít, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A főtiszt ellen indított eljárást a Fővárosi Bíróság katonai tanácsa fogja elbírálni. Szima Judit alezredes az MTI-nek azt mondta: még nem értesült hivatalosan a vádemelésről, de miután megkapta a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének az ellene indított méltatlansági eljárásról szóló értesítését, alappal feltételezte, hogy az ügyészség vádat emelt ellene.

"Nem követtem el bűncselekményt, éltem a szabad véleménynyilvánítás jogával, amelyhez egy szakszervezeti vezetőnek joga van" - közölte a TMRSZ főtitkára. Szima vérlázítónak nevezte az eljárást, amellyel el akarnak hallgattatni egy szakszervezeti vezetőt, aki - mint hangsúlyozta - fel akarja tárni a rendőrségen belüli visszásságokat, vissza akarja állítani az állampolgároknak a rendőrségbe vetett bizalmát. "Természetesen bízunk a független bíróság ítéletében, de nem hagyjuk annyiban, később akár nemzetközi bíróság elé is visszük az ügyet" - jelentette ki.

Soczó László dandártábornok, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője megerősítette az MTI-nek, hogy méltatlansági eljárást indított Szima Judit alezredes ellen. "A belső szabályzat alapján jártam el, ez ebben az esetben kötelező procedúra" - közölte. A megindított eljárást azonnal fel is függesztette, annak folytatását a bíróság ítéletétől teszi függővé.

Soczó szerint két esetben lehet méltatlansági eljárást indítani: ha a rendőr szolgálaton kívül olyan magatartást tanúsít, amely összeegyeztethetetlen rendőri mivoltával, vagy ha bűncselekményt követ el.

A TMRSZ internetes oldalán olvasható a Budapesti Katonai Ügyészség átirata a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének, ebben azt írják: Szima Judit megalapozottan gyanúsítható a bujtogatás elkövetésével, mert a rendelkezésére még 2007 májusában felkerült a szakszervezet honlapjára három dokumentum, amely alkalmas arra, hogy a katonák között az elöljárók, illetve általában a szolgálati rend vagy a fegyelem iránt elégedetlenséget keltsenek.