Kenyai menekülttáborból hoztak haza egy magyar lányt

Vágólapra másolva!
Több tízezer szomáliai menekült között egy tizennyolc éves magyar lányra bukkantak egy kenyai táborban. A Baptista Szeretetszolgálat munkatársai hazahozták a lányt, aki szerdán érkezett - életében először - Magyarországra. Magyar édesapját Szomáliában gyilkolták meg három éve.
Vágólapra másolva!

Egy szomáliaiaknak fenntartott kenyai menekülttáborból hozott haza egy magyar lányt szerdán a Baptista Szeretetszolgálat. A 18 éves, magyar állampolgárságú lány nem sokkal fél 4 előtt érkezett meg a Ferihegyi repülőtérre. A Szomáliában született lányra Kenyában figyelt fel az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, ők értesítették a nairobi magyar nagykövetséget, hogy egy fiatal lánynak magyar papírjai vannak - mondta az [origo]-nak Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány elnöke.

Kiderült, hogy a lány, Németh Samira édesapja az ötvenes években telepedett le Szomáliában, családot alapított, 13 gyermeke született. A helyzetük azonban Szenczy Sándor szerint egyre nehezebbé vált, világosabb bőrük miatt a helyi klánok nem fogadták be őket, majd 2005-ben - miközben az országban polgárháborús viszonyok uralkodtak - a magyar édesapa és három gyermeke rablógyilkosság áldozata lett. Szenczy szerint a lány testén is láthatóak késszúrások nyomai.

A lány anyja a kisebb gyerekekkel elmenekült, jelenleg semmit nem tudni róluk, Samirát a szomszéd fogadta be. Miután több házassági ajánlatot visszautasított, a lány jobbnak látta elhagyni Szomáliát, és a harcok elől menekülő ezrekkel együtt Kenyába ment, egy dadaabi táborba.

Szenczy Sándor elmondta: a lány még soha nem járt Magyarországon, és csak néhány szót beszél magyarul, el tudta mondani viszont mindazt, amit édesapja mesélt magyar szülőfalujáról. Sikerült megtalálni az apa itthon élő családját, akik remélhetőleg befogadják Samirát - tette hozzá. Szenczy szerint a lány hazahozatala a civil szervezet, a Külügyminisztérium, a bevándorlási hivatal, a Nemzetközi Migrációs Szervezet és a nemzetközi szervek példaértékű összefogásával sikerülhetett.