Nem kérhetik az adóazonosítót a szemetesek

Vágólapra másolva!
Törvénysértőnek tartja az ombudsman, hogy egyes szemétszállító cégek szerződéseikben a megengedettnél több adatot kérnek. Jogtalanul kíváncsiak például az adóazonosító jelre, a munkahelyre vagy a házastárs adataira.
Vágólapra másolva!

Jogellenes, ha a közszolgáltató a törvényben előírtnál több adatot kér a közüzemi szerződésben - állapította meg szerdán nyilvánosság tett állásfoglalásában Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Az adatvédelmi ombudsman jogkörében eljáró Szabó azt vizsgálta, hogy szemétszállító cégek a közüzemi szerződésekben nem egyszer a törvényben előírtnál több adat - így az adóazonosító jelet, munkahelyre vonatkozó adatokat, a házastársakra vonatkozó személyes adatokat - kérnek.

Pedig a közszolgáltató kizárólag az igénybe vevő nevét, lakcímét, születési helyét és idejét, valamint anyja nevét kérheti és kezelheti. Bármilyen más adat kezeléséhez az érintettnek hozzá kell járulnia, de akkor is csak valamilyen törvényes cél érdekében, például a hatékonyabb kapcsolattartáshoz kérhetnek telefonszámot, email-címet.