Tárki: Fogy a magyarok büszkesége

Vágólapra másolva!
A magyarok 32 százaléka nagyon büszke magyarságára, 57 százaléknak azonban eszébe jutott olyasmi, ami miatt szégyelli az országot - többek között ez derül ki a Tárki és az Image Factory felmérésből, melyet a Népszabadság közöl. A három évvel ezelőtti, hasonló felmérés óta nyolc százalékkal csökkent  Magyarországra büszkék aránya, és 16 százalékkal nőtt a szégyenkezőké.
Vágólapra másolva!

"Gyakran kevésbé tudok büszke lenni Magyarországra, mint ahogy szeretném" - erre a kérdésre igennel válaszolt a Tárki és az Image Factory által megkérdezett magyarok 59 százaléka. Három évvel ezelőtt még csak 49 százalékuk gondolta így - írja a Népszabadság. Három éve még a megkérdezettek 41 százaléka szégyellte magát néhány Magyarországgal kapcsolatos dolog miatt, mostanra ez az arány 57 százalékra emelkedett.

A legtöb magyar számára a sportsikerek táplálják a legerősebben a nemzeti büszkeséget (88 százalék értett egyet). A magyarok büszkék akkor is, ha magyar tudósokról, magyar konyháról vagy a magyar nőkről esik szó. A kérdésre: "Ön mennyire büszke arra, hogy magyar?" a megkérdezettek 32 százaléka jelölte meg a "nagyon büszke" választ - nyolc százalékkal kevesebben, mint három éve. További 49 százalék büszke magyarságára, míg a mérleg másik oldalára összesen 18 százalék ikszelt.

Hankiss Elemér szociológus szerint a szégyenkezők számának növekedése a sikerek hiányából adódik. "Nem hallunk a sikeres emberekről, városokról, vállalatokról, ez nem téma Magyarországon, a válság, a sikertelenség annál inkább" - mondta a Népszabadságnak Hankiss. A szociológus szerint az eredményekből látszik: egyszerre van jelen a túlzó büszkeség és a szégyenérzet. Az utóbbi jelenléte a társadalom tájékozatlanságából fakad. A magyarok keveset utaznak, nemigen vállalnak külföldi munkát.

"Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban is több a lengyel, román, sőt, ukrán diák is, mint a magyar. Belőlük lesznek tíz év múlva az uniós vezetők" - mondta Hankiss, aki szerint a magyar viselkedés "nem nemzeti átok, hanem ostobaság".