Első fokon pert nyert ügynökügyben Martonyi az ÉS ellen

Vágólapra másolva!
Személyiségi jogi pert nyert Martonyi János volt külügyminiszter az Élet és Irodalom, valamint annak szerzője, Kende Péter ellen. Annak ellenére született ilyen ítélet, hogy a bíró közölte: a perbeli cikk valós tényeken alapult, nem pedig kreált bizonyítékokon. Az ítélet nem jogerős.
Vágólapra másolva!

Ügynökügyben első fokon személyiségi jogi pert nyert Martonyi János volt külügyminiszter Kende Péter újságíró és az Élet és Irodalom (ÉS) ellen a Fővárosi Bíróságon. A hetilapban tavaly két terjedelmes, javarészt dokumentumokat tartalmazó írás jelent meg Egy polgár vallomásai címen Kende Pétertől, ezért indított pert az Orbán-kormány egykori külügyminisztere.

A Fővárosi Bíróság hétfőn nem jogerősen kimondta, hogy a vitatott cikkek megsértették Martonyi János jó hírnévhez fűződő jogát. Mégpedig azzal, hogy valós tényeket abban a hamis színben tüntettek fel, mintha Martonyi János a pártállam idején ténylegesen hálózati személy lett volna, ebben a minőségében jelentéseket készített volna, illetve 1969 után is végzett volna munkát a pártállami titkosszolgálatoknak.

A bíró szóbeli indoklásában hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy a perbeli cikk valós tényeken alapult, nem pedig valamifajta konstrukción, kreált bizonyítékokon.

Korábbi ügyek alapján a bíróság arra a következtetésre jutott, hogy "ebben a témakörben semmi nem biztos". Senki nincs abban a helyzetben, hogy állambiztonsági információkat vizsgáljon felül - jegyezte meg a bíró azzal kapcsolatban, miért utasította el a további bizonyítási indítványokat.

Az Élet és Irodalomban Kende Péter cikke pont egy éve azt állította, hogy még 1989-ben, sőt, 1990 után is kapcsolatban lehetett a titkosszolgálatokkal Martonyi János. A korábban Orbán Viktorról is könyvet író Kende 2007 áprilisban írta azt - egy úgynevezett munkadossziéban talált adatok alapján -, hogy Martonyi János állambiztonsági informátorként dolgozott az 1960-as években.

Martonyi akkor rágalomnak és politikai támadásnak nevezte Kende állítását, és jogi lépéseket helyezett kilátásba. Azt mondta, valóban jelentkezett nála az állambiztonság egy évvel azután, hogy még huszonévesen visszatért Nyugat-Európából, ahol részt vett egy tanfolyamon, amit a Szabad Európa Rádió szervezett. Martonyi szerint az akkori viszonyok közt szinte természetes volt, hogy leíratták vele, mi történt a tanfolyamon.