Mégsem büntetik a túl drága receptírást

Vágólapra másolva!
Már április 1-től büntetést kelélett volna fizetniük azoknak az orvosoknak, akik az átlagosnál több gyógyszert írnak. A Népszabadság azonban úgy értesült, a kormány végleg letett a szankciókról, a korbácsrendelet új változatában már nem szerepel a büntetés, csak a legnagyobb receptírók tételes ellenőrzése.
Vágólapra másolva!

Július 1. után sem bünteti meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) azokat az orvosokat, akik drága gyógyszert írnak fel a betegeknek, csak figyelmeztetik őket - írja hétfői számában a Népszabadság. A lap szerint az úgynevezett korbácsrendelet értelmében a háziorvosok 35 százalékát érintette volna, míg a szakorvosok 44 százaléka számíthatott volna büntetésre receptírási szokásai miatt.

Az eredeti jogszabály április 1-től sújtotta volna büntetéssel azokat az orvosokat, akik az átlagosnál több és drágább gyógyszert írnak fel. A rendelet ellen hevesen tiltakoztak az orvosok, akik biztosító diktátuma sértette a gyógyítás szabadságát. Tomcsányi János, a Budai Irgalmasrendi Kórház kardiológiai osztálának vezetője a Magyar Nemzet hétfői számában azt közölte, hogy az Alkotmánybíróság előtt akarják megtámadni a jogszabályt.

Az Állami Számvevőszék néhány hete azt javasolta a kormánynak, hogy élesítse a jogszabályt, különben elvesznek az OEP eddig elért pénzügyi eredményei. Kökény Mihály, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának MSZP-s elnöke a lapnak azt mondta, hamarosan elkészítik a rendelet új változatát, de abban már nem lesz szó szankciókról, egyelőre csak monitorozzák a gyógyszerfelírási szokásokat. Az az orvos, aki tartósan 50 százalékkal túllépi az átlagos gyógyszer-támogatási keretet, tételes ellenőrzésre számíthat.