Meghalt az a kisfiú, akin elsőként végeztek Magyarországon szívátültetést tavaly októberben. Bodor Elek szívsebész szerint a szerv kilökődése okozhatta a gyerek halálát.

Meghalt kedd délelőtt az a kilenc éves kisfiú, akin tavaly az országban elsőként végeztek szívátültetést. A hírt a Gottsegen Görgy Országos Kardiológiai Intézetben is megerősítették, ahol a műtétet végezték. A kisfiú egy balatonvilágosi, transzplantált gyerekeknek rendezett táborban vesztette életét. A tragédiának nem volt közvetlen előjele, hétfőn még jól érezte magát a táborban: részt vett egy jótékonysági eseményen, és arról beszélt a Somogyi Hírlap tudósítójának, hogy először látja a Balatont, és megtanítják úszni.

A szívátültetésre azért volt szükség, mert a kisfiúnak súlyos szívizombetegsége volt. 2007. október 18-án több mint öt órás műtétet hajtottak rajta végre. Szatmári András, a gyermekszívközpont vezetője szerint négy évig készültek a műtétre, ami mérföldkő a magyar egészségügy életében. A szív kivételétől az újraindulásig 2,5 óra telt el. Az orvosok szerint egy év után lehet sikeresnek tekinteni a szívátültetést gyermekeknél.

Bodor Elek szívsebész, egyetemi tanár kedden azt mondta: valószínűleg a szív akut kilökődése okozta a kisfiú halálát, és a kilökődést gyerekeknél elég nehéz felismerni. A kilökődés veszélye élete végéig elkíséri a szervátültetettet; folyamatosan szednie kell a gyógyszereket, hogy ez elkerülhető legyen, de a szerek mellett is előfordulhat, hogy a beültetett szerv kilökődik, bár idővel ennek valószínűsége csökken - magyarázta a szívsebész.

Az orvos szerint kérdéses, hogy a kisfiú szedte-e rendszeresen a gyógyszereit, amelyeknek éppen az a funkciója, hogy megakadályozzák a szervezet túlzott immunreakcióját a beültetett szervvel szemben.