Nem tett le a kormány az internetadóról

Vágólapra másolva!
Továbbra is a kormány tervei között szerepel az internetadó bevezetése, ami része a kormány második féléves jogalkotási tervének. Az internetszolgáltatások után fizetendő 0,8 százalékos járulék a Nemzeti Kulturális Alapról szóló törvénybe kerülne. Az új adó ötlete áprilisban élénk tiltakozást váltott ki.
Vágólapra másolva!

Továbbra is szerepel a kormány tervei között az internetadó bevezetése - írja az Inforádió. Ez a kormány által nemrégen benyújtott, az év második felére vonatkozó jogalkotási programból derül ki. "A kabinet nem tett le az internetadó bevezetéséről, az arról szóló jogszabály a Nemzeti Kulturális Alapról (NKA) szóló törvényben szerepel, amelyről az Országgyűlés dönt majd" - közölte az Inforádióval Budai Bernadett kormányszóvivő.

A kormány áprilisban vetette fel, hogy vonják be az internetet is a kultúrát támogató járulékok forrásainak körébe. Ez előfizetésenként havi 20-70 forintos pluszköltséget jelentene. A javaslat lényege, hogy az internethozzáférés-ellátás szolgáltatás után a szolgáltatónak 0,8 százalékos kulturális járulékot kelljen fizetni. A befolyt akár milliárdos összeget az NKA támogatás formájában visszaosztaná másoknak: szerinte ugyanis a könyvtárak, fesztiválok magasabb kulturális minőséget, ahogy ők fogalmaznak, "igazi értéket" képviselnek, ezért ezeket támogatni kell.

A javaslat áprilisban élénk tiltakozást váltott ki a szolgáltatók részéről. A Magyar Telekom Nyrt. és a UPC Magyarország Kft. áprilisban közös közleményben kérte a döntéshozókat, hogy maradjanak összhangban az eredetileg elfogadott, az információs társadalom fejlesztését célzó kormányprogrammal, és ennek megfelelően ne támogassák az internetszolgáltatás után fizetendő kulturális járulék bevezetését. "Szakmai álláspontunk és iparági tapasztalataink szerint a tervezett lépés ellentétes az információs társadalom fejlesztésének céljaival, különösen az e-közigazgatás programmal, az e-befogadás célokkal és az európai uniós tendenciákkal" - áll a két cég közös közleményében.

(A Magyar Telekom az [origo]-t kiadó [origo] Zrt. tulajdonosa)